facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 06, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Stand van zaken heropening vliegbasis De Peel

december 15, 2023

Na de zomer dit jaar kwam het proces naar heropening van vliegbasis De Peel tijdelijk stil te liggen. De reden was dat alle ruimtevragen van alle ministeries, dus naast defensie ook wonen, energie, natuur, landelijk gebied, economie enzovoort een plek krijgen in het Nationaal Programma Ruimte van het Ministerie van BZK. Dat betekent dat het kabinet alle opgaven in het gebied De Peel op nationaal niveau in samenhang gaat bekijken en beoordelen.

 Een nieuw kabinet gaat vergaderen en besluiten over de Nationale Nota Ruimte. Dat zal, op zijn vroegst, in de loop van 2024 gebeuren. 

Plannen van Defensie
Defensie heeft intussen onderzoek gedaan naar de benodigde oefen- en verblijfruimten voor de krijgsmachten in Nederland. Hiervoor heeft Defensie een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld waarin alle plannen en behoeftes van de gehele krijgsmacht staan beschreven.

18 December gepubliceerd
15 december heeft de Ministerraad het besluit genomen dat de NRD gepubliceerd kan worden. Dit gebeurt op maandag 18 december 2023. Vanaf dat moment heeft iedereen de mogelijkheid om hierop te reageren door het indienen van een zienswijze. Dan kan tot 8 weken na publicatie, tot 9 februari 2024.

Gevolgen voor onze regio
De NRD beschrijft onder meer waarvoor Defensie in onze regio ruimte nodig heeft. We verwachten dat vliegbasis De Peel in beeld is voor vliegbewegingen en ook voor het laagvliegen met helikopters. Omdat de NRD nu nog niet openbaar is, kunnen wij nog niet in detail schetsen wat de plannen van Defensie zijn.

Meer details volgen snel  
Aankomende week ontvangt u weer een nieuwsbrief. Hierin leest u wat de plannen concreet voor onze regio zijn. We geven daarin ook aan welke mogelijkheden u hebt om op de plannen te reageren en hoe u dit kan doen. Ook informeren wij u hoe wij als regiogemeenten samen optrekken om een zienswijze in te dienen tegen de NRD.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Gemeente Venray
  • Bron artikel: Gemeente Venray
Gepubliceerd in Nieuws