facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 16, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Fietsen zonder licht blijft gevaarlijk

oktober 19, 2023

Onder het motto 'Aan in het donker' start op maandag 23 oktober de fietsverlichtingscampagne in Limburg. Zichtbaarheid in het verkeer is van groot belang, zowel voor je eigen veiligheid als die van anderen. Onderzoek heeft aangetoond dat het risico op ongevallen voor fietsers in het donker met minstens 20% afneemt als ze goed werkende fietsverlichting gebruiken. Helaas is het nog steeds een probleem dat veel mensen, vooral jongeren, zonder fietsverlichting fietsen.

Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers, verantwoordelijk voor Mobiliteit en tevens voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL), benadrukt: "Fietsen zonder licht in het donker is levensgevaarlijk. Zonder fietsverlichting ben je slecht zichtbaar voor ander verkeer en kun je zelf ook minder goed zien. Zet je lampen dus aan en draag het liefst lichte kleding zodat je goed opvalt in het donker. Hierdoor wordt de kans op een ongeluk aanzienlijk kleiner."

Het niet gebruiken van werkende verlichting is vaak geen bewuste keuze, maar eerder te wijten aan kapotte fietsverlichting, het vergeten ervan of gewoon gemakzucht. Daarom krijgt de campagne dit jaar opnieuw extra aandacht, met acties zoals fietscontroles en voorlichting op scholen. Scholen, Veilig Verkeer Nederland, ANWB en de politie werken samen tijdens de campagneperiode. De politie zal gedurende deze periode controleren op de aanwezigheid van goede fietsverlichting, en wie zonder licht fietst, riskeert een boete van € 60,00.

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) is verantwoordelijk voor deze campagne in Limburg. Hun doel is het streven naar nul verkeersslachtoffers

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Pixabay
  • Bron artikel: ROVL
Gepubliceerd in Nieuws