facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 15, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Stichting Winterpret Venray stopt

oktober 18, 2023

In 2014 werd de Stichting Winterpret Venray opgericht met als doel de organisatie van de ijsbaan in het centrum van Venray op zich te nemen. Onder leiding van het stichtingsbestuur, bestaande uit Henk Numan, Dominique Melskens, Frank van de Ven, Hans Thomassen en Bernie van Lierop, slaagde de stichting erin dit te verwezenlijken. Jaar na jaar keken inwoners van Venray uit naar dit evenement, dat later werd uitgebreid met schoolschaatsen en curlingavonden. Gedurende de jaren tot aan de uitbraak van corona in 2020 wist het bestuur de ijsbaan succesvol te exploiteren, met cruciale ondersteuning van verenigingen en sponsors.

Helaas bracht de uitbraak van de corona pandemie in 2020 en 2021 beperkingen met zich mee, waardoor de ijsbaan niet kon worden georganiseerd. In 2022 werd er echter uitvoerig geprobeerd om weer een traditionele ijsbaan op te zetten, maar er ontbraken voldoende financiële middelen. Als alternatief werd een kleine ijsbaan met kunststof platen gecreëerd, maar deze kon in geen enkel opzicht tippen aan de geliefde 'klassieke' ijsbaan van Venray.

In aanloop naar het seizoen van 2023 zijn er vroegtijdig gesprekken gevoerd met leveranciers van ijsbanen en tenten, verenigingen en mogelijke sponsoren om te onderzoeken of een ijsbaan haalbaar was. Hierbij speelden gestegen prijzen, zoals leverancierskosten, brandstof- en energieprijzen, een cruciale rol. De begrote kosten van €160.000,- moesten volledig worden gedekt door sponsorgelden, donaties, entreegelden en schaatsverhuur. Gezien de economische situatie in Nederland en de gevolgen daarvan voor de bevolking en bedrijven was deze financiering verre van zeker. Bovendien rees de vraag of een 'energieslurpende' ijsbaan, inherent aan de productie van kunstijs, nog wel paste in een tijd waar duurzaamheid hoog op de agenda staat.

Het financiële risico dat gepaard gaat met de exploitatie van een ijsbaan in het centrum van Venray maakt de voortzetting van het evenement onmogelijk. De vooruitzichten bieden evenmin voldoende perspectief voor de toekomst. Om deze redenen heeft het bestuur van de Stichting Winterpret Venray unaniem besloten om geen ijsbaan meer te organiseren en de stichting op te heffen.

De huidige voorzitter, Bernie van Lierop, betreurt dit besluit diep. Hij benadrukt dat de goede wil van alle betrokken partners nooit ter discussie heeft gestaan, maar zonder een solide financiële basis door afnemende sponsorinkomsten en garanties, de duurzaamheidskwestie, en de moeilijkheid om nieuwe bestuursleden aan te trekken, is het gewoonweg onmogelijk om door te gaan. Het besluit heeft ook gevolgen voor de verenigingen die de ijsbaan bemanden en daarvoor een vergoeding ontvingen. Bovendien gaat er waarschijnlijk een stukje schaatssport voor Limburg verloren, waar jongeren leerden schaatsen ondanks het gebrek aan natuurlijk ijs. Bernie wil alle vrijwilligers, sponsoren, begunstigers, bestuursleden en bezoekers sinds 2014 hartelijk bedanken voor hun betrokkenheid. Hij neemt met pijn in het hart afscheid van Stichting Winterpret Venray.

Hoewel de ijsbaan verdwijnt, zijn er achter de schermen al voorbereidingen gestart voor een nieuw evenement in de decembermaand. Venray Centraal, de horeca en de Stichting Kerststal Venray hopen binnenkort meer te kunnen onthullen over dit veelbelovende project. De traditie mag dan eindigen, maar er gloort een nieuw begin voor Venray in de decembermaand.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Pixabay
  • Bron artikel: Stichting Winterpret
Gepubliceerd in Nieuws