facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 04, 2024
     
Gemist kijk live luister live

‘Nacht van de nacht’ met I.V.N. Geysteren-Venray

oktober 16, 2023

Een nachtavontuur voor volwassenen én kinderen in natuurgebied Vlakwater

Op zaterdag 28 oktober 2023 organiseert I.V.N Geijsteren-Venray een nachtavontuur voor volwassenen én kinderen in natuurgebied Vlakwater bij het clubgebouw Jong Nederland Venray aan de Kempweg in Venray. Aanmelden is niet nodig. Men kan tussen 19:30 en 20:30 uur met deze nachttocht starten. De activiteit duurt tot maximaal 22:00 uur. Helaas is deze tocht niet geschikt voor mindervaliden. Neem liever geen zaklamp mee, zodat iedereen kan genieten van het prachtige donker.
De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement eind oktober. Tijdens de Nacht van de Nacht worden op honderden plaatsen in Nederland activiteiten georganiseerd, die de schoonheid van echte duisternis benadrukken. I.V.N. Geysteren-Venray organiseert het ‘Nacht-van-de-nachtevent’ dit jaar in het Natuurgebied Vlakwater in Venray.
Op deze zaterdagavond is een gedeelte van het natuurgebied Vlakwater tussen 19:30 en 22:00 uur opengesteld voor een rondwandeling in het donker. De gemeente Venray heeft hiervoor toestemming gegeven. Wat is er spannender dan een nachtelijke route door een natuurgebied? De paden zijn goed gemarkeerd, zodat niemand in het donker hoeft te verdwalen.
Tijdens deze nachtelijke tocht worden de deelnemers verrast met een aantal leuke activiteiten: luisteren naar een verhalenverteller; bekijk de kraam van de Ulekels en ervaar dat ze niet over uilen uitgepraat raken; werken met andere zintuigen dan je ogen en bekijk de sterrenhemel met een telescoop (als het niet té bewolkt is). Mocht het geen helder weer zijn, dan zal de sterrenwacht in het gebouw van Jong Nederland een kleine expositie inrichten. Ook zal Wim Kunen, alias Geutefiks de Nacht van de Nacht weer muzikaal komen opluisteren. Op de start, c.q. finishplaats schenkt I.V.N. Geysteren Venray tegen betaling koffie, thee en warme chocomel.
In een geïndustrialiseerde wereld als West-Europa is het bijna onmogelijk om nog plaatsen te vinden, waar de hemel écht donker is. Dat geldt vooral voor ons land, in Nederland. Lichtvervuiling vormt, evenzo als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Niet alleen mensen hebben last van té veel licht. Voor de meeste dieren is het écht een ramp. Duisternis is een van de oer-kwaliteiten van het buitengebied, zoals stilte en ruimte. De aanblik van een sterrenhemel is voor veel mensen heel belangrijk. Bij een volkomen natuurlijk donkere lucht is het mogelijk om in Nederland 2.500 sterren te zien. Door lichtvervuiling zijn in veel steden echter nog maar zo’n 50 sterren met het blote oog zichtbaar.
Met de Nacht van de Nacht wil het I.V.N. mensen laten genieten van de donkere nacht en dit onderwerp breed onder de aandacht brengen.
Datum: Zaterdag 28 oktober 2023 met vertrek tussen 19:30 en 20.30 uur vanaf het clubgebouw Jong Nederland,
Kempweg 162, 5801 VV in Venray. Deelname is voor iedereen gratis.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: I.V.N. Geysteren-Venray,
  • Bron artikel: I.V.N. Geysteren-Venray,
Gepubliceerd in Nieuws