facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 29, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Kleurrijk West brengt leven in de wijk

oktober 04, 2023

Kleurrijk West organiseert op zondag 8 oktober een groots Oogstfeest boordevol activiteiten. In de lente en zomer hebben velen positief gereageerd op de oproep om stokrozen in de buurt te planten. Ze hopen van harte dat dit enthousiasme zich verspreidt onder de bewoners van Venray Centrum West en dat er een beweging ontstaat om hun wijk nog aangenamer te maken om in te wonen.

Sinds begin 2022 zet de werkgroep Kleurrijk Venray Centrum West zich actief in om hun wijk mooier te maken en de band tussen bewoners te versterken. Onder begeleiding van social designer Aukje van Dijk voeren ze een "Stokroos-guerrilla" uit, waarbij ze stokrooszaadjes uitdelen en iedereen uitnodigen om deze op kale plekken in de straat te planten. De groep heeft zelf ook al veel mini-stokrozen geplant om, zoals eerder een bewoner zei, er een "Klein Keukenhof" van te maken.

Woningcorporatie Wonen Limburg en de gemeente Venray ondersteunen dit initiatief financieel en spelen een actieve rol in de werkgroep. De talentmakelaar van Wonen Limburg zoekt voortdurend naar bewoners die willen meedoen en biedt ondersteuning. Ook de gemeente is betrokken bij elke bijeenkomst om de beweging te ondersteunen. Samen met de welzijnsorganisatie Synthese en andere partners wordt er samengewerkt aan dit project. Ook Wauw, de techniekafdeling van het Raayland College, Kusters-scholing, het Odapark en Wilms bestratingen zijn ondertussen aangehaakt.

Een belangrijk aspect van het initiatief is het verzamelen van verhalen uit de wijk, om de onderlinge band te versterken. Onder begeleiding van kunstenaar Roel Sanders richten bewoners hun eigen straatmuseum in met voorwerpen die hun verhalen vertellen. Deze verhalen worden live gedeeld in het museum. Volgens de groep dragen deze verhalen bij aan het versterken van de wijk, waarin iedereen zich thuis voelt, elkaar leert kennen en begrijpt.

Aukje van Dijk benadrukt: "Een krachtige wijk is een verbonden wijk, waarin iedereen meetelt en de kans krijgt om mee te doen. We hechten er waarde aan om mensen op een positieve en veilige manier met elkaar in contact te brengen. Dit brengt een vleugje warmte in soms wat afstandelijke omgevingen. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat er veel onontdekte talenten in de wijk schuilen, en we willen deze graag aan het licht brengen en benutten. Samen leven wordt er zeker leuker van."

De beweging wordt geleid door Melanie van Spectrum, partner bij Elan, en Sikko Cal van XL Advies. Ze hanteren de "Reis van de Held" als leidraad in hun begeleiding, een aanpak die speciaal voor dit project is ontwikkeld en aan het einde van het jaar beschikbaar zal worden gesteld aan anderen die er baat bij hebben.

Aukje voegt eraan toe: "Momenteel zijn we druk bezig met de organisatie van het Oogstfeest, en na afloop zullen we gezamenlijk de resultaten evalueren. De toekomstplannen zullen afhangen van wat we uit deze 'oogst' halen. Maar wat zeker is, is dat zowel de bewoners, Wonen Limburg als de gemeente Venray zich blijvend zullen inzetten om de wijk te verbinden en bewoners de gelegenheid te bieden hun talenten en behoeften in te zetten om van onze buurt een fijne plek te maken."

Het Oogstfeest is op zondag 8 oktober van 13.00 tot 16.00 uur, in en rond Schuttersveld aan de Bergweg 2 in Venray. Hier kunnen bewoners genieten van eten, drinken, live muziek en workshops. Je kunt zelfs je laten fotograferen in een echte foto booth! Iedereen is welkom om deel te nemen aan dit feest en deel uit te maken van de beweging om de wijk te verbeteren.

Je kunt de actie volgen via de hashtag #meerkleuringroen op Facebook en Instagram.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Kleurrijk West
  • Bron artikel: Omroep Venray
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws