facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 02, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Bewustwording van toenemende schimmelziekten

september 15, 2023

Schimmelziekten blijven wereldwijd in opkomst. De klimaatverandering wordt aangemerkt als een belangrijke factor in deze zorgwekkende ontwikkeling. De opwarming van de aarde is de oorzaak dat schimmels zich verspreiden naar gebieden die voorheen te koud waren voor hun groei. Daarnaast leiden de veranderende klimatologische omstandigheden tot de evolutie van schimmels, wat resulteert in de opkomst van nieuwe schimmelinfecties.

Een alarmerend voorbeeld van deze toenemende dreiging is de Candida auris-epidemie, ook wel bekend als de 'ziekenhuis schimmelinfectie'. Het is de eerste schimmelinfectie waarvan wordt vermoed dat klimaatverandering een belangrijke rol speelt in de verspreiding ervan. Deze schimmel staat bekend om zijn buitengewone resistentie tegen behandeling en zijn vermogen om zich razendsnel te verspreiden. Hoewel Candida auris gelukkig nog niet veel voorkomt in Nederland, zijn er wereldwijd steeds meer gevallen gemeld, met tragische gevolgen voor sommige patiënten.

Niet iedereen die met Candida auris wordt geïnfecteerd, wordt ziek. Echter, voor mensen met een verminderde weerstand kan de schimmel in de bloedbaan terechtkomen en zij kunnen hier wel ernstig ziek van worden. De groeiende resistentie tegen beschikbare antischimmel medicijnen draagt bij aan het feit dat schimmelziekten ook steeds moeilijker te behandelen zijn.

Het is van het grootste belang dat we ons allen bewust worden van de dreiging van schimmelziekten. Deze infecties liggen altijd op de loer en kunnen ernstige gevolgen hebben, vooral voor kwetsbare mensen.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Freepik
  • Bron artikel: Omroep Venray
Gepubliceerd in Overige plaatsen