facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 29, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Slag op de Boerenschans in Merselo

augustus 25, 2023

Geschiedenis komt tot leven tijdens Open Monumentendag. Bezoekers aan de Weverslose Boerenschans krijgen zondag 10 september een bijzonder spektakel voorgeschoteld: de Schans wordt belegerd door niemand minder dan de hertog van Gelre.

De belegering van de Schans is de hoofdschotel van een middag levendige geschiedenis tijdens Open Monumentendag 2023. Thema van de Monumentendag 2023 is levend erfgoed en dat hebben de Stichting Venray Monumentaal en de Stichting Loobeek heel letterlijk genomen. Met hulp van de re-enactgroep ‘Rin ende Maes’ (oud-Nederlands voor Rijn en Maas) en de Huzaren uit Venlo voeren ze een spannend spel op. Het gaat over de Hertog van Gelre die belasting komt innen bij de boeren.

Dat loopt uit op een complete belegering. Hoe dat a­floopt kan iedereen zelf komen bekijken, maar duidelijk is dat ook in de middeleeuwen de boeren van zich afbeten. Wel graag op de fiets komen, want parkeerplaatsen voor auto’s hadden ze vroeger niet en ook nu niet bij de Schans.

Ze willen graag ook jongeren betrekken bij het spel. Zit je in groep 8 of brugklas? Meld je aan om mee te doen! Bel gerust naar Harrie (06 27211400) of meld je aan per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het publiek is welkom vanaf 12.30 uur, de Slag op de Boerenschans begint om 14.00 uur.

Tijdens de pauze en voor en na de slag kunnen bezoekers zien hoe wol gesponnen en vilt gemaakt wordt. Ook zijn er een smid, klompenmaker en een bierbrouwer aan het werk en zijn er infostands over de Schaapscompagnie en de bijenteelt.

Kom op de fiets naar de Slag op de Boerenschans en volg de zwarte toeristische borden Boerenschans’.

13:00 Welkom

14:00 Eerste Bedrijf Slag op de Boerenschans

15:00 Tweede Bedrijf Slag op de Boerenschans

Doorlopend zijn er oude ambachten te zien

Om 17.00 uur is de slag ten einde.

Boerenschans2

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Stichting Loobeek
  • Bron artikel: Stichting Loobeek
Gepubliceerd in Merselo