facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 02, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Succesvolle jaarlijkse zomerkermis op Vincentiushof

juli 21, 2023

Vincentiushof, een kleinschalige zorglocatie voor mensen met dementie van De Zorggroep in Venray, heeft begin juli de jaarlijkse tweedaagse zomerkermis georganiseerd in de tuin.

Het evenement, dat in samenwerking met het Vincent van Gogh Instituut tot stand kwam, trok enthousiast publiek van bewoners, familieleden, naasten en medewerkers van Vincentiushof en het Vincent van Gogh Instituut, evenals bezoekers en bewoners uit de wijk en ontmoetingscentrum De Tol.

Tijdens de zomerkermis, die plaatsvond op 4 en 6 juli, lag de focus op herkenning, herinneringen en beleving. De tuinen van Vincentiushof werden omgetoverd tot een levendige minikermis met een draaimolen, suikerspinkraam en oud-Hollandse spelen. Een tuin, gelegen bij de kwetsbare woningen, was kleinschalig en prikkelarm opgezet. En in de andere tuin was het kermisaanbod een prikkelrijke ervaring. Hierdoor kon iedereen op zijn of haar eigen manier genieten van de kermisbeleving.

Veel hulp van lokale ondernemers en verenigingen

Mede dankzij de steun van vele vrijwilligers en het prachtige weer was de jaarlijkse kermis een groot succes. Ook dankzij de hulp en betrokkenheid van vele lokale ondernemers en verenigingen. Zo werden er aantrekkelijke prijzen gesponsord voor de loterij door verschillende winkeliers en bedrijven in Venray, waaronder: Knisper, Bakkerij Vedder, Jamin, Bottlezz, BRL, September, Fietswereld, Rousseau, Intratuin en Verkoeijen Partyservice & Slagerij . Het fijne terras en de overkapping was verzorgd door Judo Sport Instituut Verhagen. En basisschoolkinderen en kinderdagverblijven uit Venray genoten van de draaimolen, terwijl (klein)kinderen van bewoners en medewerkers de festiviteiten nog feestelijker maakten. Dansschool Dizzy Dance verraste het publiek met prachtige optredens op beide dagen, terwijl de orgelman en accordeonist de sfeer verhoogden en voor spontane polonaises zorgden.

Kunstproject “HouVast”

Een speciaal hoogtepunt was het bezoek van kunstenares Jacqueline Hanssen met haar handpop "Varkentje Rosalie". Jacqueline is betrokken bij het sociaal kunstproject "HouVast", dat zich richt op kwetsbare ouderen in Venray-Noord, inclusief bewoners, mantelzorgers, familieleden en vrijwilligers van Vincentiushof. Het kunstwerk, een duurzame "buitenhuiskamer", wordt binnenkort op het terrein van Vincentiushof geplaatst. Op beide middagen genoten de bezoekers van het kermismatinee met een speciaal optreden van De Sparks, een van de oudste nog spelende sixties coverbands in Nederland, die dit jaar tevens hun 60-jarig jubileum vierden. Een bijzondere verrassing was het gastoptreden van Wiel met gitaar, een bewoner van Vincentiushof die vroeger zelf in een band speelde. Zijn liedjes en humor brachten herinneringen aan vroeger naar boven en zorgden voor veel plezier bij het publiek.

Regelmatig een thema-activiteit voor bewoners

Naast goede zorg leveren, ligt de focus zoveel mogelijk op het welbevinden van bewoners bij Vincentiushof. Daarom wordt er eens in de zoveel tijd een thema-activiteit als de zomerkermis georganiseerd.  Dit is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen medewerkers, vrijwilligers van De Zorggroep en het Vincent van Gogh instituut, welke twee groepswoningen heeft voor kwetsbare ouderen met een psychiatrische aandoening. Zo dragen ze samen bij aan een betekenisvolle invulling aan het leven van kwetsbare mensen en de lokale samenleving.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: De Zorggroep
Gepubliceerd in Nieuws