facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray whatsapp omroepvenray
juni 26, 2022
kijk live kijk live luister live

Politie

Aanwijzingsbevoegdheid staatsecretaris niet rechtsgeldig zegt hoogleraar

december 29, 2021

Staatssecretaris Broekers- Knol heeft in een aanwijzingsbevoegdheid de gemeente Venray opgedragen om 500 asielzoekers tijdelijk op te vangen in de voormalige Evenementenhal in Oostrum.

In een interview op Radio 1 reageert hoogleraar Jan Brouwer Algemene Rechtswetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen op de aanwijzing die Broekers- Knol gebruikt.

De staatsecretaris beroept zich op haar bevoegdheid om door middel van een aanwijzingsbrief hiermee gemeenten te verplichten. Zij schermt daarbij ook met Europese afspraken. Brouwer heeft na twee weken onderzoek geconcludeerd dat een dergelijke maatregel niet voor dit doel toepasbaar is, dus het is een beetje uit de lucht gegrepen om een dergelijke aanwijzing zomaar op te leggen.

De hoogleraar heeft de stukken bestudeerd en er wordt geen enkele bemoeienis genoemd dus is hij op zoek gegaan naar een vijftal bevoegdheden die mogelijk gebruikt zouden mogen worden.

De bevoegdheid die het meest in aanmerking komt staat in de politiewet. Die is in 2012 al eens vaker ingezet en daar mocht Brouwer met zijn collega John schilder hoogleraar staatsrecht aan de VU een advies voor de minister over schrijven. Zij hebben klip-en-klaar beschreven wat de omvang van die bevoegdheid is en die leent zich niet voor het geven van dit soort van aanwijzingen. Maar nu wordt er 10 jaar later toch weer gebruik van gemaakt.

De staatssecretaris grijpt in op de beslissingsbevoegdheid in de gemeente, de gemeenteraad oordeelt hier nu niet meer over en de burgemeester gaat dit nu gewoon uitvoeren. Daar zit nu het pijnpunt. Een Europese verplichting die opgelegd wordt om asielzoekers op te nemen geeft aan het Rijk nog geen wettelijke bevoegdheid om aan de burgemeester een aanwijzing te geven.

U kunt het fragment terugluisteren op: https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/nos-radio-1-journaal/f178c739-c9ac-4676-b969-7e996dd224d2/2021-12-29-nos-radio-1-journaal

Tijd 2.18u tot 2.24 uur.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Archief Omroep Venray
  • Bron artikel: Radio 1 Journaal