facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 03, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Nieuwe luchtverdedigingseenheid specialist tegen drones en vliegtuigen

juni 05, 2023
De Koninklijke Landmacht is sinds 1 juni een nieuwe luchtverdedigingseenheid rijker.
 
De luchtverdedigingsbatterij is in het leven geroepen vanwege de toenemende lucht- en raketdreiging. De batterij beschikt over wapensystemen die kunnen beschermen tegen dreigingen van helikopters, vliegtuigen en drones.
Specialiteit van de eenheid is bescherming tegen dreigingen uit de lucht op korte en zeer korte afstand. De batterij bestaat uit een Stinger-peloton en een counter drone-peloton. De nieuwe eenheid valt onder het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC), dat de thuisbasis in Vredepeel heeft.
De komst van de nieuwe eenheid is het begin van een reeks aan veranderingen om de Nederlandse luchtverdediging verder te versterken. Zo worden de huidige systemen van 13 Luchtverdedigingsbatterij vervangen. Deze batterij is gespecialiseerd in verdediging voor de middellange afstand. Daarnaast wordt er een derde eenheid opgericht, die identiek is aan 13 Luchtverdedigingsbatterij. Ten slotte wordt de Patriot-capaciteit uitgebreid.
Defensienota
De eenheid is exact een jaar na de presentatie van de Defensienota 2022 opgericht. Hierin staat onder meer dat Defensie extra investeert in capaciteiten waar de krijgsmacht goed in is. Luchtverdediging is hier een voorbeeld van. Daarmee kan Defensie op dit vlak voldoen aan de eerste hooftaak: het beschermen van het eigen grondgebied en dat van bondgenoten.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Ministerie van defentie
  • Bron artikel: Ministerie van defentie
  • Datum: maandag 05 juni 2023

Wij kunnen een steuntje in de rug gebruiken, wil jij ons helpen?


Met SponsorKliks kan je een financiële bijdrage leveren aan Omroep Venray zonder dat het jou een cent extra kost! 

Bestel online een gerecht naar keuze bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd en Omroep Venray ontvangt hiervoor geld in de clubkas. Ook doen grote webwinkels als Bol, Coolblue, Booking en Expedia mee. Een percentage van het aankoopbedrag gaat naar ons.

Mee doen kost je nogmaals...niets!

SponsorKliks, gratis sponsoren!