facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
juni 02, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Banneractie ‘Let op Wild’ in het Land van Cuijk

mei 26, 2023

Vrijwilligers zijn op 40 plaatsen in de gemeente Land van Cuijk de banner “Let op wild’ aan het plaatsen.

Deze worden vervolgens elk jaar in oktober weggehaald en in maart opnieuw geplaatst om weggebruikers alert te houden op overstekend wild. Hiermee geeft de gemeente een vervolg aan de banneractie ‘’Let op Wild’’ van de provincie Brabant van een aantal jaren geleden.

Meeste wildaanrijdingen van Brabant
Land van Cuijk is de gemeente met de meeste wildaanrijdingen in Brabant. Zo worden gemiddeld per jaar aanrijdingen met ruim 100 reeën, 100 dassen en 20 bevers gemeld. Het daadwerkelijke aantal slachtoffers is hoger omdat niet alle aanrijdingen worden gemeld en dieren soms pas later onopgemerkt in het bos overlijden. Met deze actie wil de gemeente zoveel mogelijk dierenleed voorkomen en de verkeersveiligheid verbeteren. In overleg met de vrijwilligers van de 3 wildbeheereenheden in onze gemeente (Boxmeer, Oploo-Wanroij en de Overlaat) en de Dassenwerkgroep Brabant zijn de wegen met de meeste aanrijdingen met wild, in kaart gebracht.
 
Wildspiegels
Daarnaast wordt er op korte termijn ook gestart met een wildspiegelactie. Dit kan vooral het aantal aanrijdingen met reeën verminderen. Wildspiegels zijn reflectoren die het uitgestraalde licht van naderende auto's in een hoek van 90 graden weerkaatsen in een steeds wijder wordende baan. Het in de richting van de rijweg rennende wild krijgt zo het autolicht recht in de ogen en stopt. In overleg met de 3 wildbeheereenheden zijn ook de beste plekken voor wildspiegels in kaart gebracht. De gemeente levert de paaltje en wildspiegels en de vrijwilligers plaatsen ze met ondersteuning van de buitendienst.
Provincie Brabant heeft onlangs aangegeven ook mee te doen met de wildspiegelactie op de provinciale wegen in de gemeente Land van Cuijk.
 
Wethouder David Sölez: “Met name wil ik onze vrijwilligers van harte bedanken. Zonder hen hadden we dit nooit zo goed kunnen aanpakken. We kunnen overigens allemaal een bijdrage leveren om aanrijdingen, met name overdag, te verminderen. Als we in bos en natuurgebied honden aan de lijn houden en op de paden blijven, is er minder kans dat wild wordt opgeschrikt en al vluchtend op de weg belandt”.
In kader
 
Wat doe je bij een aanrijding met wild?
Bel direct de politie op 0900-8844. Ook als het dier niet op zijn plaats blijft liggen. Geef de plaats van de aanrijding zo precies mogelijk door (hectometer paaltje, huisnummer, tussen kruisende wegen, of een opvallend kenmerk in de omgeving).

Aanvullende informatie

  • Bron foto: gemeente Land van Cuijk
  • Bron artikel: gemeente Land van Cuijk
  • Datum: vrijdag 26 mei 2023