facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 03, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Eerste G-debat in Venray groot succes

mei 12, 2023

Op dinsdag 9 mei vond voor het eerst het G-debat plaats in het gemeentehuis van Venray.

Jeroen Gommans die zelf een beperking heeft vind het belangrijk dat iedereen zijn of haar stem kan laten horen, daarbij telt het niet mee of je wel of geen beperking hebt. Elke burger moet zijn of haar zorgen of vragen kunnen stellen aan de gemeenteraad.

Wanneer je een beperking hebt als dat echter moeilijker om te doen, soms omdat je er wat meer ondersteuning bij nodig hebt of gewoon omdat het spannend is of het taal gebruik van de wethouders of de burgemeester veel te moeilijk is.

Daarom bedacht Jeroen dat er een eigen debat moest komen voor mensen met een beperking, het G-debat dus. Wethouder Martin Leenders vond dat een goed idee en nodigde zijn collega’s en ook de burgemeester uit. De wethouders en burgemeester beantwoordden vragen of opmerkingen van de deelnemers. Er waren zorgen over wonen, passend werk, reizen, kunnen sporten of veiligheid. Het debat werd voor gezeten door Suzan met hulp van de burgemeester. Alle wethouders werden op verzoek met hun voornaam aan gesproken. Zij hadden er plezier in om uit te leggen wat hun werk inhield en ook om op de deskundige vragen van deelnemers in te gaan.

Na een klein uur sloot de burgemeester het debat met de oproep voor een tweede editie maar daar gaat haar opvolger over. Tot slot werd er nog toegezegd dat er meer stickers voor blinden en slechtzienden komen in winkels. De wethouder die er over gaat spreekt binnenkort met een ervaringsdeskundige af om samen de winkels van Venray langs te gaan om dan goed naar de toegankelijkheid te gaan kijken. Iedereen die aan G debat heeft deel genomen of het mogelijk heeft gemaakt mag terecht zeer trots zijn. Op deze wijze hebben mensen met een beperking laten zien dat zij vaak dezelfde zorgen hebben als iedereen en dat ze die heel goed en netjes kunnen verwoorden. Als ze er maar de tijd, ruimte en een beetje ondersteuning bij krijgen. Als de randvoorwaarden dus in orde zijn kan ook een G-debat mooie inzichten opleveren waarmee de gemeenteraad en het college mee aan de slag kunnen.

foto G debat 1

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Gemeente Venray

Wij kunnen een steuntje in de rug gebruiken, wil jij ons helpen?


Met SponsorKliks kan je een financiële bijdrage leveren aan Omroep Venray zonder dat het jou een cent extra kost! 

Bestel online een gerecht naar keuze bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd en Omroep Venray ontvangt hiervoor geld in de clubkas. Ook doen grote webwinkels als Bol, Coolblue, Booking en Expedia mee. Een percentage van het aankoopbedrag gaat naar ons.

Mee doen kost je nogmaals...niets!

SponsorKliks, gratis sponsoren!