facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 03, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Start bouw nieuwe bibliotheek in centrum van Venray

mei 10, 2023

De bibliotheek verhuist van de Merseloseweg naar het Henseniusplein in het centrum van Venray. Dinsdag 16 mei start de grootscheepse verbouwing van het voormalige supermarktpand waar de bibliotheek wordt gevestigd.

De nieuwe vestiging voor BiblioNu moet eind 2023 klaar zijn. In het pand komt ook een bewaakte fietsenstalling.

In mei 2020 besloot de gemeenteraad om de Venrayse bibliotheek te verplaatsen. De verplaatsing is onderdeel van een grotere stedenbouwkundige opgave. In 2021 werd het Gouden Leeuwplein al opnieuw ingericht en vergroend. Nu wordt ook het Gouden Leeuwpad aangepakt.

Gouden Leeuwpad

Deze veelgebruikte looproute ondergaat een metamorfose. Het pad en de onderdoorgangen worden verbreed. De gevel van de voormalige AH-supermarkt wordt hiervoor bijna helemaal gesloopt. De nieuwe gevel van de bibliotheek wordt gemaakt van glas in combinatie met een constructie van staal en hout. En in het midden van het Gouden Leeuwpad komt de ingang van de nieuwe bibliotheek. Wethouder Wim de Schryver is enthousiast dat de verbouwing van start gaat: “Venray krijgt een moderne bibliotheekvoorziening aan een fraai Gouden Leeuwpad en de centrumbezoekers kunnen voortaan ook de fiets parkeren in een overdekte, bewaakte fietsenstalling. Ik ben blij dat we samen met onze partner BiblioNu en bouwbedrijf Wijnen Bouw Horst dit mooie plan kunnen realiseren.”

Brede bibliotheek

De directeur van BiblioNu Fons Steggink kijkt uit naar het nieuwe pand: “De nieuwe vestiging is meer ingericht op de brede functies van de bibliotheek zoals de ontmoetingsfunctie, maar ook leer en werkplekken en een speelse jeugdafdeling gericht op leesplezier. Het wordt een plek waar iedereen zich thuis kan voelen.” Zodra de aannemer gereed is, gaat BiblioNu aan de slag met de inrichting. De nieuwe bibliotheek krijgt een centraal gelegen entree met leescafé en wordt onderverdeeld in een jeugd- en een volwassenenafdeling. Ook komen in de bibliotheek studie-, werk- en vergaderplekken. Het pand wordt goed geïsoleerd en voorzien van een luchtwarmtepomp en zonnepaneleninstallatie.

Parkeren

Naast de fietsenstalling is ook gedacht aan bezoekers die met de auto naar de nieuwe bibliotheek komen. Zij kunnen parkeren in de blauwe parkeerzone van het centrumgebied of kiezen voor de grote centrumparkeergarage op 100 meter van de bibliotheek. Voor mindervalide autobezitters worden in het najaar drie extra parkeerplaatsen gemaakt: één aan De Gouden Leeuw en twee op de overgang van de Kempweg naar het Gouden Leeuwplein. In de parkeergarage zijn ook mindervaliden parkeerplaatsen. Bibliotheekbezoekers die gebruikmaken van een wensbus of taxi worden via de Kempweg naar en van de nieuwe bibliotheek vervoerd.

Impressie binnenkant nieuwe bibliotheek Venray              Impressie aanzicht nieuwe bibliotheek Venray 01

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Gemeente Venray

Wij kunnen een steuntje in de rug gebruiken, wil jij ons helpen?


Met SponsorKliks kan je een financiële bijdrage leveren aan Omroep Venray zonder dat het jou een cent extra kost! 

Bestel online een gerecht naar keuze bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd en Omroep Venray ontvangt hiervoor geld in de clubkas. Ook doen grote webwinkels als Bol, Coolblue, Booking en Expedia mee. Een percentage van het aankoopbedrag gaat naar ons.

Mee doen kost je nogmaals...niets!

SponsorKliks, gratis sponsoren!