facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
juni 07, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Odapark heeft een Bomenkraamkamer

maart 29, 2023

Op vrijdag 17 maart is de Bomenkraamkamer Odapark aangelegd door leerlingen van basisschool De Krokodaris en deelnemers van KunstWerkPlaats Venray.

In de Bomenkraamkamer krijgen jonge boompjes, die in het bos teveel in de schaduw staan, licht en ruimte om tot volwassen bomen te groeien. De boompjes werden in het bos uitgegraven door leerlingen van groep 7 van De Krokodaris. Daarbij werden ze geholpen door vrijwilligers van Odapark. Eén van hen, Gerrit Linders, bereidde de leerlingen eerder die week voor op deze activiteit met een lesje bomenkennis. Groep 4 kreeg in het Theehuis een workshop en maakte bomenpost: een brief of tekening op olifantengraspapier om bij hun boompje te begraven. 

Samen hebben de kinderen - met grondboor en schep - de bomenkraamkamer aangeplant: voor ieder van hen één boom. Ze zijn voorzien van zelfgemaakte naamlabels zodat de leerlingen hun boompje kunnen terugvinden en volgen hoe dit, net als zij, groot groeit. 

Na de middag hebben deelnemers van KunstWerkPlaats Venray, een creatieve dagbesteding, ook een aantal jonge bomen geplant in de nieuwe kraamkamer. Als opening van de Bomenkraamkamer plaatsten zij een door de KunstWerkPlaats gemaakt bord. 

In totaal zijn veertig bomen geplant. Wanneer deze groot genoeg zijn - over twee à drie jaar - krijgen ze hun definitieve plek in het park en de omgeving. 

Els Huver is de initiator van de Bomenkraamkamer. Afgelopen jaar maakte zij met GEWORTELD een audiowandeling met verhalen over bomen en mensen uit Venray. Odapark en Els Huver hopen met de kraamkamer zaadjes te planten voor een warme relatie tussen met name jeugd en natuur. Het enthousiasme van de leerlingen van De Krokodaris is alvast een mooi begin!

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Odapark Venray