facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
juni 07, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

StemWijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg online

februari 17, 2023

Vanaf vrijdagochtend 17 februari 2023 09.00 uur is de StemWijzer voor de provincie Limburg t.b.v. de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart beschikbaar via limburg.stemwijzer.nl

Met de StemWijzer van ProDemos vergelijken kiezers hun antwoorden op stellingen met die van de politieke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen. Op die manier krijgen zij inzicht in welke politieke partij de meeste overeenkomsten heeft met hun standpunten.

Stemhulp

Gebrek aan kennis over provinciale onderwerpen, partijen en standpunten, is voor veel mensen een reden om niet te gaan stemmen. De StemWijzer is een stemhulp die inzicht geeft in welke onderwerpen er spelen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en hoe politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen hierover denken.

Stellingen over de Maaslijn en stikstofmaatregelen

ProDemos maakt voor iedere deelnemende provincie een StemWijzer op maat. Dat zorgt voor regionale onderwerpen. Zo bevat de Limburgse StemWijzer bijvoorbeeld een stelling over de financiering van de Maaslijn, de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen. Ook is er een stelling over de toekomst van Maastricht Aachen Airport. Daarnaast bevat de StemWijzer stellingen over de maximum snelheid op provinciale wegen, maatregelen tegen de stikstofuitstoot en het verbieden van velden met zonnepanelen en windparken.

StemWijzer

De StemWijzer is ontwikkeld door ProDemos en bevat circa 30 stellingen. Alle stellingen kunnen worden beantwoord met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. De StemWijzer vergelijkt vervolgens met welke partijen de gebruiker de meeste overeenkomsten heeft. De politieke partijen in Limburg hebben zelf toelichtingen gegeven op hun standpunten in de StemWijzer. Daardoor kan de gebruiker in de StemWijzer gemakkelijk bekijken wat een politieke partij van een bepaald standpunt vindt. Ook kan de gebruiker partijen eenvoudig met elkaar vergelijken.

De StemWijzer voor de provincie Limburg is te vinden op: https://limburg.stemwijzer.nl/#/

Stemhulp voor jongeren

Naast de StemWijzer verschijnt er op 27 februari ook Young Voice, een stemhulp speciaal voor jongeren in de provincie Limburg. Net als bij de StemWijzer geven de zij hun mening over 20 tot 30 stellingen en vergelijken ze deze met de standpunten van de politieke partijen. Via korte filmpjes met voor- en tegenargumenten worden de stellingen kort toegelicht.

Young Voice voor de provincie Limburg is te vinden op limburg.youngvoice.nl

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Stemwijzer Limburg