facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
juni 07, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Voorbijgangers merken schoorsteenbrand op in Venray

februari 15, 2023

De brandweer is dinsdagmiddag omstreeks 14.30 u uitgerukt voor een schoorsteenbrand. Aan een vrijstaande woning in het bos van Vlakwater in Venray hadden wandelaars vlammen uit de schoorsteen zien komen.

Ze waarschuwden de bewoners en die schakelden de hulpdiensten in. Ze wisten zichzelf in veiligheid te brengen. De brandweer heeft met een ramoneur het rookkanaal schoongemaakt.

Er vielen geen gewonden. Ongeveer tien jaar geleden was er een grote brand in dezelfde woning, daarbij is het gehele pand verwoest. Nu bleef de schade beperkt.

De laatste maanden krijgt de brandweer meer meldingen van schoorsteenbranden. De oorzaak ligt waarschijnlijk bij de hoge energieprijzen. Daardoor gaan meer mensen hout stoken om hun huis te verwarmen.

Schoorsteenbrand

Het klinkt als een zware storm in het rookafvoerkanaal. Anderen hebben het over ‘een loeiend geluid’. Van buiten af zie je de vlammen uit de schoorsteen opstijgen. De schrik zit er in elk geval meteen in: schoorsteenbrand! Het loeiende geluid in de schoorsteen is de zuurstof die een schoorsteenbrand aantrekt. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Dit zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie. Creosoot ontbrandt bij circa 500°C. Een temperatuur die in het rookkanaal makkelijk wordt behaald.

Smoren

Creosoot kan ook ontstaan als een vuur in een kachel ‘gesmoord’ wordt. ‘Smoren’ is als de luchttoevoer van de kachel wat afgeknepen wordt. Er komt dan dus minder zuurstof bij de verbranding. Zo wordt de hitte van de kachel wat getemperd. Alleen ontstaat zo wel een onvolledige verbranding, waardoor creosoot meer kans krijgt.

Een schoorsteenveger schraapt met een stalen borstel de wand van de schoorsteen schoon. Als de creosoot erg vast zit, is een ‘ramoneur’ nodig waarmee de creosoot van de wand wordt verwijderd.

Een ramoneur is een stuk gereedschap dat wordt gebruikt door de brandweer om een schoorsteenbrand te doven. De ramoneur bestaat uit een aantal stukjes stalen ketting van ongeveer 50 cm lang, met aan het eind van die kettingen stukjes hoekijzer. Door de ramoneur in de schoorsteen tot beneden te laten zakken en deze met rukken weer omhoog te halen, slaat men de in brand staande roet-en kool resten van de schoorsteenwand. Deze deeltjes worden door de collega's beneden opgevangen en afgeblust.

De ramoneur gebruikt men bij vierkante schoorsteenkanalen. Bij ronde schoorsteenkanalen gebruikt de brandweer stalen ronde borstels om de schoorsteenwand mee schoon te krabben/vegen.

De personeelsvereniging van de brandweer Purmerend is vernoemd naar dit stuk gereedschap, "De Ramoneur".

De Zwitserse methode

Genieten van je kachel of haard en tegelijkertijd het risico op brand verkleinen, kan door te stoken volgens de omgekeerde methode. Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Deze stookmethode zorgt voor minder aanslag in de schoorsteen.

Ga als volgt te werk:

- Open de luchttoevoer van je kachel.

- Leg in de lengterichting grote blokken hout

- Dwars erbovenop leg je blokken van dezelfde grootte

- Hier bovenop leg je in de lengterichting blokken van ongeveer drie centimeter dik

- Dwars bovenop de vorige laag leg je weer blokken van ongeveer drie centimeter dik

- Vervolgens plaats je in de lengterichting blokken van twee centimeter dik

- Plaats aanmaakblokjes tussen de laatste twee lagen

- Dek de stapel af met wat sprokkelhout

- Nu kun je de aanmaakblokjes aansteken

Door het vuur van boven naar onder te geleiden, komen er minder schadelijke stoffen vrij. Houd de luchttoevoer open, ook als het vuur uit is. Pas als de blokken niet meer zichtbaar gloeien, kan de luchttoevoer dicht.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Edward Media
  • Bron artikel: Edward Media; Brandweer.nl