facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 03, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Venray maakt vaart met valpreventie ouderen

december 16, 2022

Donderdag ging het valpreventieprogramma ‘Stevig Staan’ voor ouderen in zeven Noord- Limburgse gemeenten, waaronder de gemeente Venray, van start.

Het programma heeft tot doel om het valrisico bij ouderen door gerichte en vooral lokale ondersteuning te verminderen. Ouderen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor het programma via www.stevigstaan.nu

Inzet preventie in Venray verbeteren

In 2021 kwamen in Nederland 5.400 mensen door een ongelukkige val om het leven, bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden (bron: CBS). Naar verwachting stijgt het aantal valincidenten de komende jaren met 40%. Landelijk neemt de aandacht voor het voorkomen van valpartijen onder ouderen toe. Lokaal en kleinschalig worden geregeld programma’s aangeboden, maar er is behoefte aan effectievere samenwerking en schaalvergroting. Daarom start ‘Stevig Staan’, het eerste valpreventieprogramma in Nederland, dat de komende vijf jaar 7.000 ouderen uit de regio screent op valrisico en mobiliteit.

Ondersteuning op maat

Van de 70-plussers met verhoogd valrisico in de regio ontvangen 2.500 mensen een gericht beweegaanbod en ondersteuning op maat. Het programma bestaat uit een informatiebijeenkomst, persoonlijk advies over vallen en een beweegcursus op maat. Hierin wordt gewerkt aan

spierkracht, coördinatie en balans waardoor het risico op vallen afneemt. Het resultaat? Minder valincidenten, opnames bij de spoedeisende hulp, verbetering in balans en spierkracht en minder afhankelijkheid van thuiszorg. Wethouder Martin Leenders is positief over het programma:

“Ouderen een zo veilig mogelijke omgeving bieden zodat ze zo lang mogelijk actief kunnen deelnemen aan onze samenleving, dat vind ik heel belangrijk. ‘Stevig Staan’ levert hier een belangrijke bijdrage aan door ondersteuning te bieden waar het nodig is: in de directe omgeving

van de mensen zelf.” Ook de regionale aanpak is volgens wethouder Leenders een succesfactor: “Valongelukken gebeuren over gemeentegrenzen heen, we hebben allemaal te maken met dezelfde problematiek. Daarom is het zo waardevol dat wij – de gemeenten in Noord-Limburg – de handen ineen slaan en samen oplossingen bedenken. Zo gebruiken we optimaal de kracht van de regio.”

Over Stevig Staan

Stevig Staan is een samenwerking tussen de Noord-Limburgse gemeenten Venray, Horst aan de Maas, Beesel, Peel en Maas, Bergen, Gennep en Venlo, De Zorggroep, CZ, VGZ Zorgkantoor, Coöperatie VGZ en de fysiopraktijken van FysunieQ. Stevig Staan is mede ontwikkeld door Vilans en VeiligheidNL en wordt gefinancierd middels een Health Impact Bond. Hierin verschaffen (maatschappelijke) investeerders het kapitaal en worden zij bij succes terugbetaald door de partijen waar de baten terechtkomen. Voor het programma Stevig Staan investeren BNP Paribas, Bridges en Rabobank € 1,5 miljoen. De overige € 250.000 werd opgehaald bij ruim 200 particuliere beleggers via het crowdfundingplatform Oneplanetcrowd. Social Finance NL is betrokken als intermediair van de Health Impact Bond.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Pixabay

Wij kunnen een steuntje in de rug gebruiken, wil jij ons helpen?


Met SponsorKliks kan je een financiële bijdrage leveren aan Omroep Venray zonder dat het jou een cent extra kost! 

Bestel online een gerecht naar keuze bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd en Omroep Venray ontvangt hiervoor geld in de clubkas. Ook doen grote webwinkels als Bol, Coolblue, Booking en Expedia mee. Een percentage van het aankoopbedrag gaat naar ons.

Mee doen kost je nogmaals...niets!

SponsorKliks, gratis sponsoren!