facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray whatsapp omroepvenray
november 30, 2022
kijk live kijk live luister live

Politie

Boswerk van start in bos Breehei Leunen

november 25, 2022

Wie door het bos van Breehei wandelt, ziet dat er repen schors van stammen zijn gesneden. Wat gebeurt daar en waarom?

Eens in de zes à negen jaar moet een bos worden uitgedund: sommige bomen moeten verdwijnen om andere de kans te geven sterker en gezonder uit te groeien. In de komende weken gaat de gemeente blessen. De medewerker heeft de bomen die moeten verdwijnen gemerkt door een reep van de schors te snijden. Dit is een merkteken voor de houtzagers die komend jaar aan de slag gaan. Het merken met een mes heet ‘blessen’ omdat de streep witte bast doet denken aan de bles van een paard.

Welke bomen om moeten, hangt af van het doel van het bos. Als bijvoorbeeld een rijke natuur het doel is, moeten er grillige bomen groeien met holtes voor dieren. Is houtproductie het doel dan zijn juist rechte, takvrije stammen van belang. Hier is het doel natuur en veiligheid. De bomen die worden omgezaagd, worden verkocht. De houthandelaar komt in de komende weken de bomen vellen. De zagers doen hun best schade zoveel mogelijk te voorkomen. De opbrengst wordt besteed aan bosbeheer. Afhankelijk van dikte, rechtheid en soort wordt het hout verwerkt tot papier, spaanplaat, MDF, latten, plankjes of meubelen. 

Breehei is een natuurgebied ten zuiden van Leunen. Het is 35 ha groot en in gebruik als waterwingebied. Het is eigendom van de Waterleiding Maatschappij Limburg. Op het terrein ligt het pompstation. 

De Breehei bestaat voornamelijk uit naaldbos. Ten zuiden van het terrein ligt de Lollebeek met het Castenrayse Broek, onderdeel van het natuurgebied Castenrayse Vennen.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Omroep Venray
  • Bron artikel: De Schans Castenray