facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 25, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Venray neemt afscheid van de zusters Ursulinen

oktober 24, 2022

Bijna 200 jaar waren ze in Venray aanwezig en actief, de zusters Ursulinen. Geïnspireerd door hun stichteres, de H. Angela Merici en op voorspraak van de patronesse, de H. Ursula, hebben de zusters zich sinds 1838 in dienst gesteld van de Venrayse gemeenschap, met de zorg voor de meisjesschool en het pensionaat Jerusalem als hoofdmoot. Ook na de tijd van Jerusalem bleven de zusters aanwezig, actief en betrokken, vanuit Huize Sint Oda aan de Merseloseweg. Aan die bijna twee eeuwen durende presentie komt nu een einde: gezien de vergrijzing vertrekken de laatste zusters in november naar Grubbenvorst.

Deken E. Smeets: “We mogen spreken van het einde van een tijdperk, voor de Ursulinen, maar ook voor Venray. Want met het vertrek van de Ursulinen verdwijnen de laatste religieuzen uit Venray. Het waren met name de religieuzen die gedurende vele jaren Venray ‘kleurden’: de vele kloosters en instituten die Venray rijk was, kwamen nagenoeg allemaal voort uit de religieuzen die in Venray woonden, leefden en werkten.

We willen de zusters niet met de stille trom laten gaan, al geven ze zelf aan hun vertrek in kenmerkende bescheidenheid te laten plaatsvinden. Op Allerheiligen 1 november houdt overste zr. Angélique van Laarhoven osu een voordracht in het kader van de lezingencyclus ‘Gezocht en gevonden’, om 19.30 uur in de Paterskerk.

Op Christus Koning, zondag 20 november, vieren we om 9.30 uur de H. Mis in de Grote Kerk, waarna aansluitend in Museum Venray gelegenheid is afscheid te nemen van elkaar. U bent van harte welkom!”

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Omroep Venray
Gepubliceerd in Nieuws