facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray whatsapp omroepvenray
september 27, 2022
kijk live kijk live luister live

Politie

Stiltekring in Venray tijdens nationale Vredesweek

september 12, 2022

In Venray wordt er tijdens de week van vrede een stiltekring voor Vrede georganiseerd. Deze wordt georganiseerd in samenwerking met PAX en zal gehouden worden op 25 september om 10:00 in de Kapel van Viecuri medisch centrum aan de Merseloseweg 130. Iedereen is uitgenodigd om een boodschap voor solidariteit en vrede in stilte te uiten door aanwezig te zijn bij de stiltekring in Venray of bij een andere stiltekring. Door aanwezig te zijn kan er een statement gemaakt worden voor vrede in alle conflictgebieden.

Tijdens de week van Vrede  worden op verschillende plekken door heel Nederlanden stiltekringen georganiseerd. Een stiltekring is een krachtig statement tegen oorlog en een symbool van een gezamenlijke wens of hoop om conflict te stoppen. In solidariteit wordt er stilstaan bij de slachtoffers, ontheemden, vluchtelingen, de doden én de levenden die geraakt zijn door oorlog.

Generatie Vrede
De Nationale Vredesweek (17 t/m 25 september), de actieweek voor vrede van PAX, staat dit jaar volledig in het teken van Generatie Vrede: de generatie die burgers verenigt die in actie willen komen voor vrede - over grenzen en dwars door verschillen in huidskleur, gender en klasse heen. De vredesbeweging anno 2022 verbindt jong en oud in een gezamenlijke missie voor een vreedzame wereld. Van de generatie die zich nog herinnert hoe mensen massaal de straat op gingen tegen kernwapens, tot een nieuwe generatie jongeren die zich steeds meer zorgen maken over hún toekomst.

Vrede niet vanzelfsprekend
Vrede lijkt zo vanzelfsprekend maar niets is minder waar. Het vraagt onze blijvende aandacht. Zeker in een tijd van verharding in onze eigen samenleving en non-stop geweld elders. Maar het kan volgen PAX ook anders en laten zien dat dit nu al gebeurd. Veel mensen verlangen naar contact met buurtgenoten die tot nu toe een vreemde voor ze zijn. Of willen vredesactivisten ver weg graag een hart onder de riem steken door ze een bemoedigende en hoopgevende boodschap te sturen. Volgens PAX ziet degene die goed om zich heen kijkt dat er op veel plekken moedige mensen zijn die zich met vallen en opstaan blijven inzetten voor vrede.

Nationale Vredesweek
De nationale Vredesweek is dé actieweek voor vrede van PAX. PAX is de grootste vredesorganisatie van Nederland. Deze vredesorganisatie laat al meer dan 50 jaar samen met duizenden mensen zien dat het ook anders kan. Jaarlijks organiseren zij elke derde week van september de nationale Vredesweek. “Grote veranderingen beginnen vaak klein. In onze eigen straat en buurt. Samen met scholen en studieverenigingen, kerken en moskeeën, boekhandels, bibliotheken en gemeenten zetten we vrede op de kaart. In het hele land worden er tijdens de Vredesweek honderden activiteiten georganiseerd: van filmavonden tot festivals, van maaltijden tot masterclasses, van vieringen tot debatten en stiltekringen. Honderden verschillende lokale activiteiten komen samen in één nationale Vredesweek.” Door dit te doen kan er samen een krachtig geluid gemaakt worden. Pax nodigt iedereen uit hieraan mee te doen.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Murthy SN via Pixabay