facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 20, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Officiële opening Weverlose Boerenschans

september 12, 2022

Zondag 18 september opent wethouder Wim de Schryver de Weverslose Boerenschans. Met het gereedkomen van de schans zet de stichting Loobeek weer een stap in de realisatie van een educatief-recreatief activiteitencentrum in het Merselose buitengebied. De boerenschans is deels ingericht met een eenvoudige uitkijktoren en een bijenstand. Vele vrijwilligers hebben hier maanden aan gewerkt.

De Weverslose Boerenschans bestaat uit een hoefijzervormige zandwal, begroeid en omringd door een gracht. Sinds de middeleeuwen, tijdens de Spaanse overheersing en in de 80-jarige oorlog ‘verschansten’ boerengezinnen en hun vee zich in dergelijke verdedigingswerken om zich te beschermen tegen rondtrekkende plunderende soldaten en roversbendes. De Weverslose schans is gebaseerd op de schans die in het buitengebied tussen Leunen en Ysselsteyn lag, niet ver van de huidige locatie. Met de ontginning van de Peel is die schans rond 1925 geslecht.

Historie en natuur
De boerenschans is een initiatief van de Stichting Loobeek, die in het Loobeekdal recreatieve voorzieningen ontwikkelt, waarmee in het gebied historie en oorspronkelijke natuurwaarden terugkomen. Eerder realiseerde de stichting in het gebied een replica van een historische volmolen, waarmee in vroeger tijd wollen stoffen tot vilt werden verwerkt. Op het programma van de stichting staat nog een schaapskooi bij de boerenschans. In de negentiende eeuw was Venray een belangrijk centrum van de schapenhandel. Als het centrum helemaal klaar is, zijn er tal van activiteiten op het gebied van natuur en streekhistorie te beleven.

De Weverslose Boerenschans is mede tot stand gekomen dankzij bijdragen van Maasgaard, Kiwanis Schieepersland, KNHM, Rabobank Coöperatiefonds Noord Limburg, Nelissen Smit Fonds en diverse particuliere donateurs. De officiële opening vindt plaats om 15.00 uur. Na een toespraak door stichtingsvoorzitter Lei Heldens kunnen belangstellenden de schans bekijken en krijgen ze uitleg over de mogelijkheden van de locatie en de omgeving. De bijeenkomst duurt tot 17.00 uur.

Belangstellenden moeten zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Stichting Loobeek Merselo
  • Bron artikel: Stichting Loobeek Merselo
Gepubliceerd in Nieuws