facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 02, 2024
     
Gemist kijk live luister live

ORDE VAN VERDIENSTE 2023 de “Zagewetters”

december 28, 2022

 

Op zondag 29 Januari 2023 wordt in café “den Tommes” voor de 31 ste keer de “Orde van Verdienste” uitgereikt. Het bestuur van de “Zagewetters” heeft besloten om de                                                                 

“Orde van Verdienste in 2023 uit te reiken aan; HENK WISMANS

 Henk is geboren op 9 juni 1960 in Merselo op de Pas 3. Hier woont hij nu nog steeds, hij is nooit verhuisd geweest in al die jaren. Henk is een zoon van Gerrit Wismans en Lea Tacken. Henk heeft nog 3 zussen, namelijk Marjo, Truus en Jeanny. Op 13 oktober 1989 is Henk samen met zijn Truus in het huwelijksbootje gestapt. Henk en Truus hebben samen 3 kinderen gekregen. Dochter Marloes en de zoons Harm en Rens.

Henk is zijn schoolcarrière begonnen in Merselo op de st. Jan de Doper. Vervolgens ging hij naar de Mavo in Venray en daarna naar de MTS in Venlo met als richting de elektro techniek.  Henk heeft in militaire dienst als vrachtwagen chauffeur bij de geneeskundige compagnie in Oirschot gezeten. In Horst heeft hij de bedrijfsopleiding varkenshouderij gevolgd. Verder heeft Henk zich nog geschoold in de taxatie en de makelaardij, en tenslotte heeft hij nog een opleiding gevolgd voor rijinstructeur.

Henk is in zijn werkcarrière begonnen als varkensboer en akkerbouwer op het bedrijf van zijn ouders, en heeft dit later overgenomen. Daarnaast is Henk nog werkzaam geweest als freelance taxateur WOZ en heeft hij nog in de melkquotumhandel gewerkt. In 2003 heeft hij zijn varkensbedrijf afgestoten en is nog wel door gegaan met de akkerbouw. Vandaag de dag is Henk nog parttime medewerker distributie bij de Varkens KI Nederland, en is hij al weer bijna 18 jaar rij instructeur bij Verkeersschool Janssen uit Horst.

Henk is een man die niet uit zijn eigen op de voorgrond zal gaan staan. Maar heeft wel een staat van dienst voor de verenigingen in het dorp achter zijn naam staan. Henk is al vanaf zijn 8e , met enkele onderbrekingen, lid van SV Merselo. Sinds 2004 is hij niet meer actief op het veld vanwege een blessure aan de kruisband. Henk is ook een aantal jaren bestuurslid en vertrouwenscontactpersoon bij SV Merselo geweest. Bij de LLTB Venray e.o. is Henk jaren bestuurslid, en secretaris/ penningmeester geweest. En ook is hij lid van de Raad van Toezicht van de Rabobank Venray, Meerlo-Wanssum geweest. Bij de dorpsraad hier in Merselo is hij 17 jaar lid en penningmeester geweest. Vanaf de oprichting in 2004 is Henk lid van ’t Raokeliezer, en vanaf mei 2020 voorzitter. Zijn interesse gaat vooral uit naar de streekgeschiedenis. In 2012 is Henk bij het CDA gekomen als bestuurslid. Hier is hij ook een tijdje secretaris geweest en tot op heden is hij penningmeester bij het CDA bestuur. Dus een hele lijst die gezien mag worden. Is er dan nog tijd voor hobby’s? Jazeker, Henk doet onderzoek naar stamboek geschiedenis van de familie Wismans van ca. 1570 tot heden. Hij heeft hier zelfs contacten mee in Frankrijk en de USA. Henk verzamelt verder boeken over de streekgeschiedenis/stamboekonderzoek. Op zondagmorgen gaat Henk altijd wandelen, weer of geen weer. En als er dan nog tijd over is, slaat hij graag nog een golfballetje weg.

Henk heeft altijd graag voor de verenigingen en het dorp klaargestaan en is vandaag de dag nog steeds actief en wil dat nog wel even blijven doen. Truus heeft Henk daar ook al die jaren in gesteund.

Gepubliceerd in Archief Vastelaovend