facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
december 10, 2023
kijk live kijk live luister live
top250 allertijden

warme kerst

6 tips om een hardhouten vloer zelf te leggen

augustus 08, 2023

Iedereen houdt van de klassieke, elegante look van hardhouten vloeren (en de toegevoegde waarde die het creëert voor je huis). Een volledige installatie van hardhouten vloeren omvat lastige metingen en een zorgvuldige behandeling van het hout. Deze tips zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent om je hardhout met minder hard werk te installeren. Het is namelijk zeker mogelijk om zelf een hardhouten vloer aan te brengen, wat ook het geval is bij een gietvloer zelf doen

Lees de aanwijzingen 

Alle fabrikanten moeten installatie-instructies voor hardhouten vloeren met hun materialen verstrekken. Neem de tijd om te begrijpen hoe ze moeten worden geïnstalleerd voordat je aan het project begint. Houd er ook rekening mee dat de garantie van sommige fabrikanten afhankelijk is van een juiste installatie volgens de instructies die ze geven.

Selecteer de juiste vloer

Je wilt ervoor zorgen dat je het juiste hardhout kiest voor de kamers waarin je gaat installeren. Kies bijvoorbeeld geen kant-en-klare planken voor de keuken, omdat deze afgeschuinde randen hebben en gemorst materiaal in de planken kan lekken. Drukbezochte gebieden zoals mudrooms zijn het meest geschikt voor extra duurzame houtsoorten zoals hickory, harde esdoorn of witte eik.

Begrijp de installatiemethoden

Spijkeren, lijmen en klikvergrendeling zijn de drie belangrijkste soorten installatie van hardhouten vloeren, hoewel lijmen en klikvergrendeling het meest voorkomen bij samengestelde houten vloeren. Populair vanwege zijn duurzaamheid, vereist de spijkermethode een houten ondervloer. Als je ondervloer niet van hout is, moet je een houten ondervloer met multiplex maken of de bestaande vloer verwijderen om bij het onderliggende hout te komen. Eenmaal voltooid, zijn de nagels praktisch onzichtbaar. Deze methode is zeer kosteneffectief. De lijmmethode kan ook met hardhout worden gebruikt, en kan worden gedaan als je een cement- of houten ondervloer hebt. Bij deze methode wordt een sterke lijm gebruikt om het hardhout op de ondervloer te bevestigen. 

Inspecteer je ondervloer

Als je ondervloer wat onderhoud nodig heeft, moet je hiermee omgaan voordat je hardhout installeert. Je ondervloer moet grotendeels vlak zijn, anders zal je nieuwe hardhouten vloer immers ook niet vlak gelegd worden. Als er slechts kleine variaties in de ondervloer zijn, kun je verhoogde plekken schuren en lage plekken opvullen.

Koop alle benodigdheden

Het is erg frustrerend om een ​​derde van een groot project te doorlopen en dan te ontdekken dat je een belangrijk stuk gereedschap mist. Doorgaans vereist het installeren van hardhouten vloeren deze gereedschappen, hoewel dit geen uitputtende lijst is. Zorg ervoor dat je de instructies van je fabrikant raadpleegt voor kruisverwijzingen.

  • Verstekzaag
  • Tafelzaag
  • Spijkermachine 
  • Compressor
  • Krijt lijn
  • Waterpas

Acclimatiseer het hout

De hoeveelheid vocht in de lucht zorgt ervoor dat het hout uitzet of krimpt, en als je hardhout geen kans krijgt om aan zijn nieuwe omgeving te wennen, kan het in de winter kloven en in de zomer kromtrekken. Om dit te voorkomen, open je de hardhouten vloerdozen en spreid je ze ongeveer een week voor installatie uit in de kamer waarin ze worden geïnstalleerd. Zorg ervoor dat de temperatuur is ingesteld op de temperatuur die je normaal hebt. Idealiter zou de kamertemperatuur tussen de 18 en 23 graden Celsius moeten blijven, met een luchtvochtigheid van 30 tot 55 procent.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Twenty Four Webvertising
  • Bron artikel: Twenty Four Webvertising
  • Soort artikel: Reclame
Gepubliceerd in Ondernemend (reclame)


Omroep Venray zoekt een
enthousiaste secretaris


Als secretaris ben je lid van het dagelijks bestuur van Omroep Venray en verricht je organisatorische, beleidsmatige en uitvoerende werkzaamheden. Ben je op zoek naar een bestuursfunctie en heb je tijd om vrijwilligerswerk te doen?
Dan hebben wij misschien wel een leuke, uitdagende functie voor je!
Of wil je alleen secretariële werkzaamheden uitvoeren voor de lokale omroep?
Ook dan zijn we op zoek naar jou!

Bekijk hier de werkzaamheden of reageer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..