facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
december 10, 2023
kijk live kijk live luister live
top250 allertijden

warme kerst

Achtertuin stijlen inspiratie voor mensen in Venray

juli 05, 2023

Achtertuinen zijn altijd al een plek geweest waar mensen kunnen ontspannen in Venray, genieten van de natuur en hun eigen persoonlijke toevluchtsoord kunnen creëren. Door de jaren heen zijn achtertuinen onderhevig geweest aan verschillende stijltrends, die een weerspiegeling zijn van de veranderende smaken en levensstijlen van mensen. Laten we een korte reis maken door de tijd en de evolutie van achtertuinstijlen verkennen.

Vroeg 20e eeuw: De Traditionele Achtertuin

In de vroege 20e eeuw hadden de meeste achtertuinen een traditioneel ontwerp. Ze waren functioneel en dienden voornamelijk als praktische ruimtes voor het kweken van groenten en bloemen. Deze tuinen hadden meestal rechte lijnen, met een duidelijke scheiding tussen gazon, bloemperken en moestuinen. Ze waren vaak omheind en hadden misschien een kleine schuur of tuinhuisje.

Midden 20e eeuw: De Onderhoudsvriendelijke Tuin

Naarmate de levensstijl van mensen veranderde en mensen minder tijd hadden voor tuinieren, ontstond in midden 20e eeuw een trend richting onderhoudsvriendelijke tuinen. Deze tuinen werden gekenmerkt door eenvoud en functionaliteit. Gazon werd prominenter, terwijl de bloemperken werden geminimaliseerd. Struiken en heesters werden strategisch geplaatst om privacy te creëren en het onderhoud te verminderen. Het gebruik van bestrating en terrassen met bijvoorbeeld flagstone nam ook toe om buiten entertainment mogelijk te maken.

Jaren 70 en 80: De Eclectische Tuin

In de jaren 70 en 80 werden achtertuinen steeds meer gezien als een plek om persoonlijkheid en creativiteit uit te drukken. Eclectische tuinen waren populair, waarbij mensen verschillende stijlen, kleuren en materialen combineren. Er werden unieke elementen toegevoegd, zoals tuinbeelden, watervallen, rotspartijen en vijvers. Deze tuinen weerspiegelden de tegencultuur van die tijd en waren vaak ontspannen en informeel.

Moderne Achtertuinen in Venray : Minimalisme en Functionaliteit

In de afgelopen decennia heeft de moderne tuinontwerp benadering de overhand gekregen in de regio Venray. Moderne achtertuinen zijn gebaseerd op minimalisme, functionaliteit en strakke lijnen. De kijlstra tegels zijn hier een mooi voorbeeld van. Ze hebben vaak een naadloze overgang tussen binnen en buiten, met behulp van schuifdeuren en grote ramen om de tuin naar binnen te brengen. Materialen zoals beton, staal en hout worden veel gebruikt, samen met strakke beplanting en geometrische vormen.  Duurzaamheid en waterbesparing spelen ook een belangrijke rol in moderne achtertuinen.

Hedendaagse Tuintrends in Venray: Natuurlijke en Duurzame Ruimtes

In de afgelopen jaren is er een groeiende belangstelling voor natuurlijke en duurzame achtertuinen. Mensen willen een oase creëren die in harmonie is met de omringende natuur en wilde dieren aantrekt. Organische vormen, inheemse planten, verticale tuinen en regenwateropvangsystemen zijn populaire elementen geworden. Tuinen worden steeds meer beschouwd als een verlengstuk van het ecosysteem en als een plek om te ontspannen, te verbinden met de natuur en ecologische waarden te bevorderen.

Achtertuinen hebben door de jaren heen een opmerkelijke evolutie doorgemaakt. Van traditionele functionele ruimtes tot moderne, minimalistische ontwerpen, elke periode heeft zijn eigen unieke stijl en benadering gehad. De hedendaagse tuinen weerspiegelen een groeiende interesse in duurzaamheid en het creëren van natuurlijke habitats. Wat de toekomst ook brengt, achtertuinen zullen altijd een belangrijke rol blijven spelen als plekken voor ontspanning, recreatie en persoonlijke expressie.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Twenty Four Webvertising
  • Bron artikel: Twenty Four Webvertising
  • Soort artikel: Reclame
Gepubliceerd in Ondernemend (reclame)


Omroep Venray zoekt een
enthousiaste secretaris


Als secretaris ben je lid van het dagelijks bestuur van Omroep Venray en verricht je organisatorische, beleidsmatige en uitvoerende werkzaamheden. Ben je op zoek naar een bestuursfunctie en heb je tijd om vrijwilligerswerk te doen?
Dan hebben wij misschien wel een leuke, uitdagende functie voor je!
Of wil je alleen secretariële werkzaamheden uitvoeren voor de lokale omroep?
Ook dan zijn we op zoek naar jou!

Bekijk hier de werkzaamheden of reageer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..