facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 20, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Hoe word je een systeembeheerder?

mei 22, 2023

Dus je wilt systeembeheerder worden. Maar willen is niet genoeg. Naast verlangen heb je ook training en ervaring nodig, en het vermogen om dingen voor elkaar te krijgen. Anders zal het erg lastig worden om succes te boeken bij het solliciteren op deze systeembeheerder vacatures. In dit artikel beschrijven we de manieren waarop je van een complete nieuwkomer in de IT naar de baan van je dromen kunt gaan en verder. Zo verwezenlijk je toch je droom om systeembeheerder te worden! 

Leer continu over systeembeheer 

Om succesvol te zijn in IT, moet je continu leren, anders raak je achterop. De dag dat je stopt met leren, kun je net zo goed je carrièreambities vaarwel zeggen. Blijf dus investeren in je professionele ontwikkeling. Verdien zoveel mogelijk certificeringen. Doe wat je kunt om je vaardigheden actueel te houden en nieuwe kennis op te bouwen. Dit zal je helpen je verhandelbaarheid te vergroten en je te positioneren voor meer carrièremogelijkheden. Er zijn enkele certificeringen voor deze fase van je carrière, al noemen we hieronder nog een paar die ook geschikt zijn. Voorbeelden van certificaten waarmee je je als systeembeheerder specialiseert zijn onder meer CompTIA Network+ en CCNA (200-301).  

Volg trainingen en cursussen 

Er is geen vervanging voor praktische IT-ervaring. Daarom hechten organisaties er zoveel waarde aan. Maar the next best thing is trainen. Training geeft je kennis uit de echte wereld en vaardigheden die je kunt toepassen op je eerste baan en lang daarna. Investeren in opleidingen laat organisaties ook zien dat je initiatief en gedrevenheid hebt. Voor je eerste IT-baan zul je waarschijnlijk in een Windows-omgeving werken als helpdeskmedewerker, medewerker desktopondersteuning of een vergelijkbare rol. Het kan daarom handig zijn om de nodige cursussen te volgen. Voorbeelden hiervan zijn MD-100 en MD-101. Als je je verder wilt specialiseren, is ook AZ 900 zeker geen overbodige luxe als systeembeheerder. 

Zoek een mentor

Zoek indien mogelijk een systeembeheerder in je organisatie die je wil begeleiden. Van deze persoon moet je zoveel mogelijk technische informatie verzamelen. Je moet hen ook laten weten dat je bereid bent hen te helpen bij het uitvoeren van sommige van hun taken. Niet alleen doe je hierdoor kennis en ervaring op, maar als er een baan als systeembeheerder bij je organisatie vrijkomt, zullen managers de huidige beheerders waarschijnlijk vragen of ze iemand kennen, en je mentor zou je heel goed kunnen aanbevelen.

Investeer in je ondersteuningsbaan

Wanneer je ondersteuning biedt aan gebruikers, straal dan altijd een positieve houding uit en probeer zo beleefd en professioneel mogelijk te zijn, ongeacht hoe druk je het hebt of hoe triviaal het probleem ook lijkt. Als je het probleem toch naar iemand anders moet doorsturen, neem dan contact op met de gebruiker en zorg ervoor dat deze volledig tevreden is met de oplossing. Dit zal mensen laten zien dat je iemand bent op wie ze kunnen vertrouwen als ze hulp nodig hebben, en deze zelfde mensen kunnen je op een dag aanbevelen voor de baan die je echt wilt.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Twenty Four Webvertising
  • Bron artikel: Twenty Four Webvertising
  • Soort artikel: Reclame
Gepubliceerd in Ondernemend (reclame)