facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
maart 30, 2023
     
kijk live kijk live luister live

Politie

‘GEWORTELD, een audioboswandeling’ in het Odapark

augustus 15, 2022

GEWORTELD, een audioboswandeling’ in het Odapark: over bomen en mensen.

Wat hebben bomen met mensen gemeen? Welke verhalen vertellen bomen en hoe kunnen mensen de onderlinge band die bomen met elkaar hebben vertalen naar meer begrip en behulpzaamheid naar elkaar toe? Tijdens deze audioboswandeling ervaart de wandelaar dat mensen en bomen veel meer met elkaar gemeen hebben dan algemeen gedacht wordt.

Bomen en planten vangen signalen uit de omgeving op, verwerken die informatie en zetten deze om tot oplossingen om te kunnen overleven. Ze helpen elkaar en hebben littekens. Daarin lijken ze, volgens de makers van de audioboswandeling, verrassend veel op mensen. Die gedachte vormde dan ook het vertrekpunt van ‘GEWORTELD, een audioboswandeling’. De geluidswandeling is een productie van audiokunstenaar Els Huver van De Kopsalon. Deze bijzondere audioboswandeling is van 24 augustus tot en met 23 oktober te beleven in het Odapark in Venray.

Verhalen uit Venray
‘GEWORTELD, een audioboswandeling’ is een luisterroute langs verhalen over de bomen én de mensen van Venray. Het publiek loopt met koptelefoon op door het Odapark en aangrenzend bosgebied het Vlakwater, en hoort er verhalen over de bomen én persoonlijke verhalen van mensen uit Venray. Het zijn verrassende, herkenbare en ontroerende verhalen waaruit blijkt hoeveel mens en boom met elkaar gemeen hebben.

Actueel
De geluidswandeling sluit aan bij deze tijd waarin de natuur onder druk staat en klimaatproblemen om gedragsverandering vragen. Omdat de mens eerder bereid is iets voor een ander te betekenen wanneer hij zichzelf in de ander herkent, wil De Kopsalon het publiek laten ervaren dat het zich ook aan de natuur kan spiegelen.

GEWORTELD, een audioboswandeling’ biedt het publiek naast een verrassende kijk op bomen ook een onverwachte ‘ontmoeting’ met mensen uit Venray en de gelegenheid om naar hen te luisteren. Volgens maker Els Huver is dat nodig: “De wereld verandert en sociale verbanden staan onder druk met als risico dat we van elkaar verwijderd raken. Om dat te voorkomen moeten we de ander erkennen voor wat hij is: de boom als levend wezen en een ander mens als onze gelijke. Het begint met luisteren.”

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Odapark
  • Bron artikel: Odapark