facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 23, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Proef met schoolstraat voor de Petrus’ Bandenschool

augustus 11, 2022

Petrus’ Bandenschool krijgt vanaf de start van het nieuwe schooljaar een eigen schoolstraat. Op maandag 12 september is de officiële opening.

Wat is een schoolstraat?
Samen met de buurt en de school wil de gemeente zorgen voor een verkeersveilige omgeving rondom de school. Dit kan o.a. bereikt worden door tijdens de haal- en brengmomenten straten bij de school met hekken af te sluiten voor gemobiliseerd verkeer. Deze afzetting noemen we schoolstraten. Hier kunnen alleen fietsers, voetgangers en aanwonenden door. Er staan vrijwilligers bij de hekken om weggebruikers te informeren mocht dit nodig zijn en om het hekwerk opzij te zetten als de hulpdiensten of aanwonenden over het weggedeelte moeten rijden.

Het doel van deze zogenaamde schoolstraten is om chaos rondom de haal- en brengmomenten in te dammen en daarmee een rustigere omgeving direct rondom de school te creëren. Bijkomend voordeel van deze maatregel is dat de kinderen niet steeds de autodampen inademen wanneer ze van en naar school komen.
Het idee van de schoolstraten komt oorspronkelijk uit België en al verschillende steden in Nederland werken hiermee. De resultaten daar zijn veelbelovend.

Wethouder Erik van Daal:
“Genoeg redenen voor ons om ook met dit concept aan de slag te gaan. Haal- en brengmomenten zorgen vaak voor onveilige situaties door het vele verkeer wat zich ophoopt. Met de schoolstraat hopen we te bereiken dat de kinderen zich prettiger voelen bij het naar school gaan. Voor hen doen we het namelijk allemaal.”

Ontstaan vanuit een burgerinitiatief
Een groep bewoners van de Oranjebuurt, die de verkeersveiligheid rondom de school willen verbeteren, kwamen met dit initiatief. De school en de gemeente Venray hebben dit opgepikt en zijn samen met de buurt rond de tafel gaan zitten om de ideeën uit te werken tot een concreet plan. Een schoolstraat leek de meest logische oplossing. Inmiddels hebben kinderen van groep 5 al spandoeken gemaakt voor op de hekken.

Van start
Vanaf 5 september gaat de schoolstraat van start. Op maandag 12 september wordt de straat officieel geopend door wethouder Van Daal samen met de kinderen van de school. De aankomende maanden wordt het gebruik en de ervaringen op meerdere momenten geëvalueerd en bekijkt de gemeente samen met de werkgroep en de school of en hoe de schoolstraat structureel kan worden ingevoerd.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Omroep Venray
  • Bron artikel: Gemeente Venray
Gepubliceerd in Nieuws