facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray whatsapp omroepvenray
augustus 19, 2022
kijk live kijk live luister live

Politie

Platform Sociale Zekerheid Venray geeft gratis advies

augustus 01, 2022

Platform Sociale Zekerheid Noord- en Midden-Limburg bestaat al meer dan 30 jaar. Vanaf september 2020 is er ook een spreekuurpunt aan de Burgemeester van de Loostraat 2b in Venray. Het Platform Sociale Zekerheid Venray geeft kosteloos informatie en advies over alle sociale wetgeving maar is met name gespecialiseerd in ziekte en arbeidsongeschiktheid.

 
Want wat zijn nu eigenlijk je rechten en plichten tijdens de ziektewetperiode en hoe verloopt een keuring? Hoe kun je je het beste voorbereiden op een gesprek met de verzekeringsarts of met de arbeidsdeskundige? En hoe kun je bezwaar aantekenen als je het niet eens bent met een besluit? Op dit soort vragen geeft het platform graag duidelijk antwoord.
 
“Toegang tot datgene waar je recht op hebt bij ziekte en arbeidsongeschiktheid is niet altijd iets vanzelfsprekends”, vertelt Paul Berden, coördinator van PSZ Venray. “Dit komt niet enkel door de gebezigde taal binnen de sociale wetgeving die voor de “gewone man” vaak moeilijk te begrijpen is. Men is vaak ook onvoldoende voorbereid op gesprekken met een verzekeringsarts, arbeidsdeskundige of uitkeringsinstantie. En daarbij vergeet je tijdens dit soort lastige gesprekken dingen te noemen die achteraf belangrijk zijn voor het halen van je recht. Het is dan ook mogelijk dat iemand van ons meegaat naar zo’n gesprek zodat de persoon, die het vaak al moeilijk genoeg heeft met zijn ziekte of handicap, er niet helemaal alleen voor staat.
 
Het merendeel van onze vrijwilligers is zelf arbeidsongeschikt en hebben uit eigen ervaring geleerd wat er allemaal bij komt kijken wanneer je door zo’n moeilijk traject heen moet. Daarbij wordt het team elk jaar bijgeschoold om op de hoogte te zijn van de laatste wetswijzigingen. Ook wisselen wij kennis en ervaring uit met andere spreekuur- en belangengroepen die ook bij Burgerkracht / de Pijler aangesloten zijn.
 
Wij bieden graag hulp in Venray aan een zo divers mogelijk publiek maar bemerken dat ons spreekuur op dit moment voornamelijk bezocht wordt door personen die Hongaars spreken. Dit omdat een van onze medewerkers Hongaars spreekt. Wij hopen dan ook dat ook Nederlandstalige zieke werknemers of mensen met een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering en andere uitkering die hulp of begeleiding nodig hebben ons spreekuur ook weten te vinden.
 
De start van ons platform in 2020 in Venray was vanwege de coronamaatregelen niet erg gunstig. We hebben de afgelopen periode dan ook voornamelijk telefonisch en per mail gewerkt. Vanaf april 2022 is er donderdags tussen 10.00 en 12.00 uur weer een fysiek inloopspreekuur geweest. Deze zal na de vakantie op 25 augustus weer voortgezet worden. We kijken ook uit naar onze officiële opening op donderdag 22 september 2022. We nodigen belangstellenden graag uit om hierbij aanwezig te zijn.”
 
Een ieder die ondersteuning of begeleiding nodig heeft kan het inloopspreekuur bezoeken of eerst contact opnemen met het platform via 06-23288030 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie is te vinden op: www.psz-venray.nl
 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Unplash
  • Bron artikel: PSZV