facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 08, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Goed voorbereid op vliegreis

juli 13, 2022

Het zal de meeste mensen niet zijn ontgaan, door personeelstekort op Schiphol worden er geregeld vluchten geannuleerd. Daarom vroeg Omroep Venray aan Anne van Houdt van Reisbureau Vice Versa hoe we onze vliegreis het beste kunnen voorbereiden zodat we er het minste ongemak van hebben.
Een misverstand zou kunnen zijn dat er alleen op Schiphol “chaos” heerst, want ook in Eindhoven en Düsseldorf hebben ze te maken met personeelstekort waardoor er lange rijen ontstaan. De verwachting is dan ook dat andere kleine luchthavens (bijv. Rotterdam) het straks niet meer aankunnen. Daarom is het belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te nemen. Dat kan bijvoorbeeld door een pakketreis te boeken (vlucht + hotel). Als je via internet zelf een vlucht en apart een hotel boekt, loop je het risico dat je vlucht geannuleerd wordt maar je wel de volledige kosten van het hotel moet betalen. Op dit moment zitten veel vluchten erg vol waardoor het lastig is om zelf nog een alternatieve vlucht te vinden. Door bij een reisorganisatie te boeken, is de kans groter dat je geannuleerde vlucht wordt omgeboekt en je vakantie als nog door kan gaan.

Spaar tijd
De problemen met de achtergelaten koffers worden alleen maar groter. Daarom adviseert Anne om alleen handbagage mee te nemen. Het verschilt per luchtvaartmaatschappij wat je aan handbagage mee mag nemen, maar het ligt tussen de 6 en 12 kg, en bij enkele mag je dan nog een handtas meenemen. Ook kun je vooraf thuis inchecken wat weer tijd bespaart. Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je vanaf 24 uur voor vertrek inchecken via hun website of via de app. Je ontvangt direct een boardingpass wat inhoudt dat, als je alleen met handbagage reist, je direct kunt door lopen naar de handbagage- en paspoortcontrole. Zorg er ook voor dat je ruim op tijd aanwezig met een maximum van 4 uur. Schiphol heeft als maatregel dat de reiziger maximaal 4 uur van te voren aanwezig mag zijn om onnodige drukte te voorkomen.

Vlucht geannuleerd; waar heb ik recht op?
Meestal krijg je van je luchtvaartmaatschappij een mailtje als je vlucht geannuleerd is. Echter is dit niet altijd het geval, check het daarom ook regelmatig zelf. Dit kan op
www.schiphol.nl of op de website van je luchtvaartmaatschappij. Heeft u een email of sms ontvangen of staat het op de borden op de luchthaven vermeld, dan heeft u wellicht recht op compensatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je ticket omgeboekt mag worden naar een andere datum of naar het alternatief wat u wordt aangeboden door de luchtvaartmaatschappij.
U heeft geen recht op vergoeding of compensatie als u de door de lange wachtrijen op Schiphol uw vlucht mist. Van u als passagier wordt verwacht dat u een geldig reisdocument en ticket heeft, en dat u op tijd bij zowel de incheckbalie als de gate bent. Mocht u dit door lange wachtrijen niet waar kunnen maken, dan voldoet u dus niet aan de eisen en vervalt helaas uw recht op vergoeding. Uw annuleringsverzekering biedt in dat geval dus geen standaard dekking.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: pixabay
Gepubliceerd in Nieuws