facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 10, 2024
     
Gemist kijk live luister live

De broederschap leeft op het historisch feest in Geijsteren

juli 01, 2022

Het Sint Willibrordusgilde is 550 jaar geleden in 1472 ontstaan in Geijsteren, gelegen in het Gelres Overkwartier, net in de tijd dat de Bourgondische hertog Karel de Stoute bezig was het hertogdom Gelre te veroveren. Het gilde had, bij de oprichting overigens luisterend naar de naam St. Wilbert in ’t Zand tot taak en doelstelling om ‘auter en herd’ (altaar/kerk en haardstede) te beschermen. Vandaag de dag is er van deze militaire taakstelling weinig meer over. Nu is veel meer sprake van dienstbaarheid aan kerk en gemeenschap en is het St. Willibrordusgilde van enorm belang voor het verenigingsleven van Geijsteren.

Het huidige kostuum waarvan het originele model stamt uit de eerste helft van de zeventiende eeuw heeft het gilde sinds 1965 en er zit veel symboliek verborgen achter de zwart-gele-groene kostuums die worden gedragen door de gildenleden. Het zwart van de broek en van de hoed staat voor de heilige Willibrordus (658-739), het geel staat voor de kerkelijke oorsprong van het gilde en de groene jas staat voor de Limburgse bodem en het bronsgroen eikenhout.

Het gilde is op vijfhonderdvijftigjarige leeftijd springlevend. Zij hebben de stoute schoenen aangetrokken om het 550-jubileumfeest te vieren, een verbroedering feest. Twee dagen lang zal Geijsteren het middelpunt zijn van hedendaagse én historische evenementen. Daarbij zullen de oude muren, silhouetten en ornamenten van de prachtig gereconstrueerde kasteelruïne van Familie de Weichs de Wenne, de indrukwekkende coulissen vormen van schitterende schouwspelen. Een lust voor het oog en oor, genot en broederschap voor allen.

Vijfentwintig gilden uit de kring Land van Cuijk/ Noord-Limburg stomen dan op naar Geijsteren.

Zaterdag 9 juli vanaf 16:00 tot 19:00 een kasteel maaltijd en vanaf 19:00 optreden van de Achterbendt & de Beruchte Biercantus. Kaarten te bestellen via Venraytickets.nl of aan de tent alleen voor de optreden.

Zondag 10 juli vanaf 12:30 een historische optocht, demonstraties en wedstrijden rondom kasteel Geijsteren. Deze dag is vrij toegankelijk.

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Sint Willibrordusgilde
Gepubliceerd in Nieuws