facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray whatsapp omroepvenray
juni 26, 2022
kijk live kijk live luister live

Politie

Q-koorts patiënten ontmoeten elkaar

juni 15, 2022

Op maandag 20 juni is het de dag van de Q-koorts patiënt. Een belangrijke dag om aandacht te vragen voor Q-koorts.

In Nederland brak tussen 2007 en 2010 de grootste Q-koortsepidemie ter wereld uit. Tussen de 50.000 en 100.000 mensen raakten besmet. Duizenden mensen werden ziek (acute Q-koorts) en meer dan honderd stierven. Van de acute Q-koortspatiënten hield zo’n 20% langdurige klachten; zij kregen QVS, het Q-koortsvermoeidheidsyndroom. Minder dan 2% van alle zieken, ontwikkelt chronische Q-koorts. Zij blijven de levende bacterie bij zich dragen. Deze levert gevaar op voor hart en vaten.

Er zijn nog steeds bijna 1000 mensen bij Q-support ingeschreven die ondersteuning zoeken en ontvangen. Mensen die soms al 15 jaar lijden aan Q-koorts klachten, zoals QVS of Chronische Q-koorts. Er is nu wereldwijde aandacht voor COVID en er zijn steeds meer onderzoeken waaruit overeenkomsten blijken tussen postinfectieuze aandoeningen. Deze kunnen wellicht nieuwe inzichten opleveren, ook voor Q-koortspatiënten. Q-koortspatiënten krijgen nu vaak meer erkenning en begrip voor hun ziekte vanuit hun omgeving en dat is belangrijk. Mensen die COVID-19 hebben doorgemaakt zeggen nu: “Dit is dus hoe jij je eigenlijk altijd voelt.”

Om de patiënten eens extra in het zonnetje te zetten organiseert Q-support een Q-koortsweek met ‘ONT’moetingsdagen in het hele land. Waarin patiënten elkaar, maar ook nazorgadviseurs en medisch adviseurs kunnen ontmoeten. Tijdens corona waren live bijeenkomsten niet mogelijk. Nu is het een goed moment om na al die tijd weer eens fysiek bijeen te komen. Niets te moeten maar gewoon kunnen zijn, kletsen, vragen, praten. Kortom, weer eens live met elkaar verbinden.

Er zijn zeven locaties waar de patiënten elkaar kunnen ‘ONT’moeten.

Voor Noord-Limburg is dat op woensdag 22-6-2022, tijd: 13.00-15.00 uur en de locatie is Zalencentrum De Witte Hoeve Gasstraat 5, 5801 CT Venray

Alle Q-koortspatiënten zijn zeer welkom. Zij kunnen natuurlijk ook een begeleider, partner of vriend(in) meenemen. Via de site met de link www.q-support.nu/ontmoeten kunt u zich aanmelden.

Geef het aantal personen waarmee u komt dan even door.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Q-Support