facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray whatsapp omroepvenray
december 04, 2022
kijk live kijk live luister live

Politie

Weverlose Volmolen zoekt vrijwilligers

juni 01, 2022

Weverslose Volmolen zoekt vrijwilligers

 
De Stichting Loobeek is op zoek naar enkele vrijwilligers om bezoekers aan de Weverslose Volmolen te ontvangen en hen te vertellen over de molen en het vervaardigen van vilt. 
 
Wie zijn wij?
Stichting Loobeek ontwikkelt in het Loobeekdal recreatieve voorzieningen waarmee in het gebied historie en oorspronkelijke natuurwaarden terugkomen. Het doel is hier een historische poort te creëren naar recreatief Limburg. Met behulp van partners en vrijwilligers bouwt de stichting drie historische bouwwerken: de Weverslose Schans, de Weverslose Volmolen en de Weverslose Schaapskooi met informatiecentrum. De bedoeling is dat de drie bouwwerken worden opgenomen in het toeristisch-recreatieve netwerk van Noord-Limburg. 
 
Wat is een volmolen?
Een volmolen is een stukje techniek uit het verleden. Het is een door een waterrad aangedreven as, met daarop uitstekende delen die houten hamers optillen. De neerdalende hamers pletten de in bakken met vloeistof liggende wollen lappen, waardoor vilt ontstaat. De Weverslose Volmolen is een replica, op basis van oude tekeningen. 
 
Wie zoeken wij?
De vrijwilligers die we zoeken zijn enthousiaste mannen of vrouwen die op zaterdagen of zondagen enkele uurtjes tijd hebben om de tientallen wandelaars en fietsers die de Weverslose Volmolen in de weekenden bezoeken te woord te staan. Ze dragen het cultureel erfgoed van Venray en de dorpen een warm hart toe en zijn geïnteresseerd in de plaatselijke geschiedenis. 
 
Wat moet je kunnen?
Je vindt het leuk om met mensen om te gaan en je kunt enthousiast bezoekers te woord staan. Voordat je begint vertellen we uitgebreid alles wat je weten moet over de volmolen, de ontstaansgeschiedenis en het proces van vollen, zoals het vervaardigen van vilt uit wol ook wel heet. In de toekomst hoort er mogelijk het serveren van een kop koffie of thee bij. 
 
Wat staat er tegenover?
De vrijwilligers van de Stichting Loobeek vormen een gezellige groep mensen, die in hun vrije tijd graag de handen uit de mouwen steken, maar ook altijd tijd hebben voor een ‘tas koffie’ en een praatje. Eén keer per jaar is er een vrijwilligersavond en rond eindejaar ontvangt iedere vrijwilliger een presentje. Altijd leuk, maar daarvoor doe je het natuurlijk niet.
 
Geïnteresseerd? Kom een keertje kijken bij de volmolen. Die ligt aan een zijweg van de Zandstraat in Merselo. Of bel of mail met Harrie Swinkels, 06-27211400, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 
 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Geen