facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray whatsapp omroepvenray
mei 18, 2022
kijk live kijk live luister live

Opinieartikel: Vertraging Maaslijn

april 20, 2022

Herstel van vertrouwen begint bij moderniseren van de Maaslijn

Bijna vier jaar geleden, in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten verzamelden veertig jongeren, waaronder de schrijvers van dit artikel, zich in Venray om te fietsen naar Nijmegen. Bij gebrek aan goed functionerende treinen konden we de Maaslijn beter fietsen.

Het uitvallen van treinen en grote vertragingen was een bekend probleem op dit stuk spoor. Forenzen en studenten wisten eigenlijk nooit of ze op tijd op werk konden komen of het geplande tentamen konden maken. Het probleem was bijna niet bekend in Den Haag en wil om te betalen voor modernisering ontbrak.

De spoorproblemen zijn ouder dan 4 jaar. In 2016 bereikten de provincies Limburg, Gelderland en Brabant samen met ProRail een akkoord om de Maaslijn te verbeteren. Dat was hoogstnoodzakelijk, want door de constante vertraging en volle treinen waren er op jaarbasis twintigduizend mensen de dupe. Na keer op keer aandacht vragen voor een nieuwe maaslijn door belanghebbenden en politici, kwam er eindelijk een deadline inzicht. In 2024 moest modernisering van het spoor gerealiseerd zijn. Maar, net zoals de treinen op het spoor is het project vertraagd. Dat schaadt niet alleen het vertrouwen in het openbaar bestuur, maar veel belangrijker, de gebruikers zijn ook de komende jaren verzekerd van onbetrouwbaar treinvervoer.

Het politiek debat is het afgelopen jaar gefocust op het realiseren van een nieuwe bestuurscultuur. Daardoor lijkt het soms alleen nog maar om de vorm te gaan. In Den Haag lijken ze zich niet te realiseren dat veel mensen niet zitten te wachten op constante debatten over de vorm en omgangsvormen. Betrouwbaarheid begint namelijk niet bij woorden, maar met het nakomen van wat je belooft. Dat geldt ook voor de Maaslijn. Er is te lang gepraat en te veel vertraagd.

De excuses voor de nieuwste vertraging worden weer gezocht buiten het doen en laten van de overheid. Door de oorlog in Oekraïne is het materiaal schaars en te duur, waardoor de aanleg langer duurt. Meer op zijn plek zou zijn geweest: we zijn te laat begonnen en hebben te veel gepraat. Want als er begonnen was toen de problemen aan het licht kwamen, lag er nu een spoor in plaats van een kabinetsbrief over vertraging.

Het probleem is duidelijk. De treinen zijn te vol en het oude materiaal valt te vaak uit. Door het hebben van een enkel spoor zorgt een uitgevallen trein bovendien tot grote problemen voor andere treinen op hetzelfde spoor, waardoor een uitgevallen trein zorgt voor vertraging van heel veel andere treinen. Bovendien zorgt het hebben van oude dieseltreinen voor meer CO2 uitstoot en meer geluidsoverlast en bijbehorende gezondheidsproblemen voor omwonenden. De oplossing is eveneens duidelijk, de treinen moeten elektrisch worden en in plaats van een spoor, moeten er twee sporen komen.

Het is nu tijd voor urgentie. Helaas lijkt urgentie alleen mogelijk in aanloop naar verkiezingen. Misschien dat we in 2023 dus maar weer eens een fietstochtje moeten maken. Zolang er vertraging is, kunnen we nog steeds beter fietsen.

Lotte Demarteau en Pelle Depla

Contact:

Lotte Demarteau: 06-46014930
Pelle Depla: 06-14533909

Aanvullende informatie

  • Bron foto: archief Omroep Venray
  • Bron artikel: Lorre Demarteau, Pelle Depla
  • Datum: woensdag 20 april 2022
  • Tijd: 15.00 uur