facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 26, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Gemeente Venray werkt aan herstel en versterking bossen

februari 18, 2022

Het college van B&W is trots op de bossen in de gemeente en wil dat ook toekomstige generaties van die bossen en het groen kunnen genieten. Het college van B&W heeft een bosbeheerplan opgesteld om te werken aan dat herstel.

'Misschien beseffen we het niet altijd, maar de gemeente Venray hoort bij de meest bosrijke gemeenten van Nederland. Onze bossen zijn niet alleen fijn voor inwoners, maar zijn onmisbaar voor natuurlijke kringlopen en leveren een grote bijdrage aan de aanpak van klimaatproblemen. Daarom moeten we alles op alles zetten om onze bossen te versterken en waar nodig te herstellen', aldus wethouder Cor Vervoort.

Herstel van de bodem

Venray doet sinds 2019 mee met de pilot Klimaatbestendig Bosbeheer van de Wageningen Universiteit. In het bosbeheerplan zijn de resultaten van alle onderzoeken meegenomen. Uit die onderzoeken blijkt dat de kwaliteit van de bodem niet op orde te zijn en dringend hersteld moet worden. Een goede kwaliteit van de bodem is een noodzakelijke voorwaarde voor de ontwikkeling van bos en natuur. Het herstel van de bodem moet op maat gebeuren. Daarom worden in de komende jaren bodemmonsters genomen om per gebied te bekijken welke mix van maatregelen er nodig is.

 Balans

In het bosbeheerplan streeft de gemeente Venray naar een goede balans tussen menselijke activiteiten en de natuur. Daarom wordt in het bosbeheerplan via een zonering bekeken hoe recreanten en de natuur elkaar versterken en niet in de weg zitten. Cor Vervoort: 'We willen ervoor zorgen dat mensen van het bos kunnen genieten, maar dat de natuur ook zijn gang kan gaan. Daarom is het steeds weer zoeken naar een goede balans, waarin de natuur optimaal kan opbloeien.'

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Archief Omroep Venray
Gepubliceerd in Nieuws