facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 23, 2024
     
Gemist kijk live luister live
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 772 niet laden

Campagne van start die jeugdcriminaliteit moet voorkomen

januari 31, 2022

Op maandag 31 januari 2022 gaat er een campagne in Limburg van start die jongeren waarschuwt voor de gevaren van werken in de criminaliteit. De campagne is opgezet door het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Limburg.

RIEC Limburg 

RIEC Limburg is een provinciaal  samenwerkingsverband tussen de gemeenten en politie en justitie ter bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Het Rijk heeft voor het project een miljoenensubsidie beschikbaar gesteld.

RIEC Limburg startte in maart 2021, met versterkingsgelden van het Rijk, de Task Force Jeugdige Ondermijners. Dit is een projectteam dat in twee jaar tijd samen met ketenpartners optrekt en hen ondersteunt in de aanpak van jeugdige ondermijning in Limburg. 

Doel Limburgse Campagne 
De communicatiecampagne gericht op Limburgse jongeren, genaamd Crimetest heeft als doel jongeren te waarschuwen voor de gevaren van het snelle geld. Deze bevat onder andere een online test voor jongeren die hen helpt inzien welke gevaren er  kleven aan een criminele loopbaan. De test is te vinden op  www.crimetest.nl

Snel geld of dwang
Doormiddel van het aanbieden van snel geld of onder dwang worden jongeren vaak door andere jongeren op het schoolterrein verleid of gedwongen criminele klussen op te pakken.
Kim Wetjens, programmamanager bij RIEC Limburg: “Het begint meestal met kleine verzoeken waar je snel en gemakkelijk geld mee kunt verdienen, maar al snel worden de verzoeken veel ernstiger en kom je er moeilijk weer uit. Wij willen jongeren met de Crimitest “Ben jij geschikt om te werken als drugscrimineel?”, het eerste onderdeel van deze campagne, waarschuwen voor dit soort verzoeken, zodat ze sneller herkennen wanneer ze geronseld worden voor criminele werkzaamheden."

Boodschap achter de test

De test is snel, toegankelijk en gemakkelijk online te maken en te delen. Er zit een duidelijke boodschap in de test en het achterliggend platform verwerkt: dat ondermijnende criminaliteit jouw onafhankelijkheid, veiligheid, gezondheid én toekomstkansen in gevaar brengt.

Vervolg van de campagne
“Ben jij geschikt om te werken als drugscrimineel?” is het eerste onderdeel van de Crimitest campagne die in 2022 loopt. Wetjens: “Samen met de bureaus waarmee we samen deze campagne vormgeven, Luidspreker en Bear’s Factory, brainstormen we nu al over het volgende onderdeel. Maar we zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar hoe dit eerste onderdeel van de Crimitest aanslaat onder jeugd: van die gegevens kunnen we ook veel leren voor het vervolg van de campagne.”

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Pixabay
  • Bron artikel: RIEC
Gepubliceerd in Nieuws