facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
juli 16, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Met Elkaar, Voor Elkaar: De missie van Stichting Câsele Zörgt

juli 09, 2024

In oktober 2022 woonde een groepje inwoners van Castenray een presentatie bij in Ysselsteyn, waar het concept van dorpsondersteuning werd uitgelegd. Deze presentatie maakte diepe indruk en inspireerde hen om iets vergelijkbaars in hun eigen dorp op te zetten. Zo werd Stichting Câsele Zörgt opgericht, met als doel een stevig sociaal netwerk te creëren en de zorgbehoeften van de gemeenschap te ondersteunen.

De stichting wordt geleid door een toegewijd team van bestuursleden. Voorzitter Bert Arts speelt een centrale rol dankzij zijn uitgebreide ervaring in de zorgsector en zijn betrokkenheid bij diverse dorpsraden en bestuursfuncties. Daarnaast is hij ook voorzitter van het ouderencentrum “De Stek” in Castenray. Secretaris Ans Arts - van Lier, die relatief nieuw is in Castenray, heeft een indrukwekkende staat van dienst. Zij heeft ervaring als voorzitter van de gemeenschapsraad en werkt als verzorgende IG. Ien Janssen-Derks, de tijdelijke penningmeester en initiatiefnemer van het project, heeft 25 jaar ervaring in het runnen van een administratiekantoor. Ze is actief als lifechange-coach en belastingadviseur en vervult een belangrijke rol als ouderenadviseur in Castenray.

De stichting staat voor een grote uitdaging: 30% van de inwoners van Castenray zal binnenkort 70 jaar of ouder zijn, wat kan leiden tot een zorginfarct. Om dit te voorkomen, richt Stichting Câsele Zörgt zich op het opzetten van zorgcirkels en het bevorderen van noaberschap. Het motto "Voor elkaar en met elkaar" benadrukt het belang van wederzijdse ondersteuning tussen jong en oud.

Een cruciale rol binnen de stichting is weggelegd voor Ien Janssen-Derks als dorpsondersteuner. Ien is het gezicht van de stichting en een belangrijke schakel in het verbinden van mensen. Ze zet sociale cirkels op die fungeren als vangnet bij hulpvragen, verbindt individuele behoeften van hulpvragers met het aanbod van het informele en formele netwerk en stimuleert de samenredzaamheid van de inwoners. Daarnaast verstrekt ze informatie en advies over wonen, welzijn en zorg, en ondersteunt ze inwoners bij het zelfstandig blijven wonen.

De toekomstplannen van Stichting Câsele Zörgt zijn ambitieus en hoopvol. Ze dromen van een hechte gemeenschap waarin iedereen op elkaar kan leunen en elkaars talenten benutten. Het creëren van een netwerk waar hulpvragen gesteld kunnen worden en spontane hulp geboden kan worden, is hun doel. 

Hoewel de stichting momenteel geen specifieke hulp nodig heeft, is er wel een openstaande vacature voor penningmeester. Geïnteresseerden en belangstellenden worden aangemoedigd om contact op te nemen via de contactgegevens van de stichting. 

Stichting Câsele Zörgt staat voor een gemeenschap die voor elkaar zorgt, waar iedereen welkom is en bijdraagt aan het welzijn van de ander. Het is een nieuw begin voor Castenray, gedreven door een gedeelde visie en een diepgeworteld gevoel van saamhorigheid. 

De diensten van de stichting zijn breed toegankelijk. Ien is telefonisch bereikbaar op 0622211426 en werkt op afspraak op dinsdag- en vrijdagmorgen. Daarnaast is het bestuur bereikbaar via e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en per post op Aan het Broek 2, 5811 BR Castenray.

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Stichting Câsele Zörgt
  • Bron artikel: Omroep Venray
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws