facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray whatsapp omroepvenray
september 27, 2022
kijk live kijk live luister live

Politie

Ook kleine tuin belangrijk voor insecten

januari 26, 2022

 Niet de grootte van de tuin, maar vooral de bloemen en planten die erin staan, maken het verschil voor insecten, vogels, vlinders en ander leven, zo blijkt ook nu weer uit Engels onderzoek.

Dit betekent dus dat vrijwel iedereen iets kan doen voor de natuur, ook al heb je een piepkleine achtertuin of alleen maar een balkonnetje. Want die zingende merel, waarmee het de laatste jaren steeds slechter gaat, wil toch iedereen blijven horen?

IVN Natuureducatie roept iedereen die iets wil betekenen voor de afnemende biodiversiteit dan ook op om te beginnen bij de eigen tuin of balkon. Want tel je al die tuinen in Nederland bij elkaar op, dan heb je het grootste Nationaal Park van het land. Natuurlijk hoef je geen edelhert in je tuin te verwachten, maar er zijn een heleboel kleine beestjes die ontzettend belangrijk zijn voor ons ecosysteem. Het is verbazingwekkend hoeveel leven je op slechts een vierkante meter kan tegenkomen als je de natuur de ruimte geeft.

Zaai je bijvoorbeeld de prachtig bloeiende ‘wilde marjolein’, dan kun je een vlinder als de dagpauwooog en ook de wilde bij verwachten. En met een klein visloos poeltje - een bak van 500 liter is al genoeg - kun je soorten als de kleine watersalamander succesvol laten voortplanten in je eigen tuin. Dat watertje is bovendien ook goed voor libellen en waterjuffers.

Help de merel en de pad

Maarten Bruns, werkzaam als product-marktmanager bij IVN Natuureducatie (Instituut voor Natuureducatie) vertelt: "Veel mensen willen graag vogels in hun tuin. Volkszanger René Froger wist al heel vroeg wat een mens gelukkig maakt: een zingende merel en een verse kopje thee. Maar geef deze vogels dan ook een plekje om zich veilig te voelen, zich voort te kunnen planten en zorg voor iets te eten. Een merel doet niets liever dan in de border rondscharrelen naar insecten. Die merel verdient namelijk sowieso onze aandacht, want de populatie is de laatste jaren in ons land met wel dertig procent achteruit gehold. Hopelijk worden er komend weekend tijdens de Nationale Tuinvogeltelling weer wat meer gesignaleerd, maar ik houd mijn hart vast."

Ook met de gewone pad gaat het niet goed. Daarvan zijn er zelfs veertig procent minder dan een paar jaar geleden. Het wordt tijd dat we dit tij gaan keren en iedereen kan daarbij helpen. Bloeiende tuinen en balkons kunnen echt een wezenlijke bijdrage leveren. Gooi die tegels er dus uit en geef de natuur de ruimte.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Pixabay
  • Bron artikel: IVN Natuureducatie