facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 29, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Vereenvoudiging verlofregelingen voor betere werk-privébalans

april 11, 2024

Om tegemoet te komen aan de behoeften van werkenden en een betere balans tussen werk en privéleven te bevorderen, stelt het kabinet voor om het huidige verlofstelsel in Nederland te vereenvoudigen door de huidige tien verschillende wettelijke verlofregelingen terug te brengen tot drie soorten verlof. 

Het doel van deze vereenvoudiging is om het verlofstelsel toegankelijker te maken, zodat mensen beter weten waar ze gebruik van kunnen maken in verschillende situaties. De complexiteit van het huidige systeem maakt het voor velen moeilijk om de juiste regeling te vinden die past bij hun specifieke behoeften.

De drie voorgestelde verlofsoorten zijn:

  • Zorg voor kinderen: Verlofregelingen gericht op de zorg voor jonge kinderen, adoptie en pleegzorg, inclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof, geboorteverlof, adoptie- en pleegzorgverlof en ouderschapsverlof;
  • Zorg voor naasten: Verlof om tijdelijk mantelzorg te verlenen, met inbegrip van samengevoegd kort- en langdurend zorgverlof en uitbreidingen om aan toekomstige behoeften te voldoen;
  • Persoonlijke situaties: Verlof voor noodgevallen zoals overlijden van een naaste, calamiteiten thuis en begeleiding bij medische afspraken, inclusief bestaand calamiteiten- en kortverzuimverlof en mogelijke nieuwe regelingen zoals rouwverlof, transitie verlof of verlof wegens huiselijk geweld.

Met deze herziening van het verlofstelsel beoogt het kabinet een beter evenwicht te creëren tussen werk en privéleven, terwijl het tegelijkertijd tegemoetkomt aan de groeiende behoefte aan flexibiliteit en ondersteuning in verschillende levensfasen.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Pixabay
  • Bron artikel: Rijksoverheid
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws