facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Stichting Kruisen en Kapellen plaatst opgeknapte kruisen

april 02, 2024

Volgens goede gewoonte uit het Rijke Roomsche leven is het een gebruik om een kruis te plaatsen op Goede vrijdag. De stichting Kruisen en Kapellen heeft afgelopen wintermaanden 3 kruisen volledig opgeknapt en geschilderd en op vrijdag 29 maart terug geplaatst.

Het betreft de volgende kruisen

Hagelkruis Westsingel Venray,

De oudste vermelding van dit kruis is van het jaar 1577.

Enkele eeuwen later, nadat de Westsingel aangelegd is, is dit kruis geschonken in 1965 door Vissers wegenbouw en voor de 1e keer opgeknapt in 1984. Een hagelkruis werd in de regel opgericht in de hoop dat het veldgewas gevrijwaard zou worden van schade door noodweer.

 Hagelkruis Veulenseweg Veulen.

De oudste vermelding van dit hagelkruis is rond 1600. Het is niet aan te nemen dat dit originele kruis er altijd gestaan heeft, echter in 1982 heeft de stichting kruisen en Kapellen het kruis gemaakt, naar voorbeeld van een oud gesneden corpus door een schaapsherder. Voorheen stond dit kruis op hoek Voerleberg-Veulenseweg, door woningbouw is het kruis verplaatst naar de nu bestaande plek.

 Kruis Hoebertweg Venray,

kruis daterend uit de 18e eeuw, ter bestrijding van besmettelijke ziekten. De Veltumse Kapel en het Kruis vormen een eenheid. Wellicht heeft hier eerder ook al een kruis gestaan dat ons laat ons herinneren aan de gewelddadige dood van Aerd Reyncens, op 21 december 1680. De laatste grote opknapbeurt van dit kruis was in 1999, onlangs zijn ook de struiken langs dit kruis gesnoeid zodat het kruis meer in het landschap te zien is.

 Meer informatie over de diverse kruisen en kapellen op www.kruisenenkapellenvenray.nl

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Stichting Kruisen en Kapellen
  • Bron artikel: Stichting Kruisen en Kapellen
Gepubliceerd in Nieuws