facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 27, 2024
     
Gemist kijk live luister live

De Luisterlijn staat stil bij 65-jarig bestaan telefonische hulpdienst

maart 27, 2024

De 65 jarige Luisterlijn is een baken van hoop en begrip. Sinds de oprichting in 1958, heeft de telefonische hulpdienst een onschatbare rol gespeeld in het bieden van een luisterend oor aan mensen die daar op dat moment behoefte aan hadden, ongeacht de tijd van de dag of de aard van hun zorgen.

Wat begon als een bescheiden initiatief, is uitgegroeid tot een landelijke organisatie, de Luisterlijn, die levens raakt over het hele land. Vanuit verschillende locaties in het hele land, waaronder in Venlo, voeren vrijwilligers jaarlijks honderdduizenden gesprekken.

In 1958 richtte de Rotterdamse dominee Henk Teutscher de eerste telefonische hulpdienst op in Nederland. “Hij vroeg in het algemeen aan mensen die verhullend spraken, om hun problemen duidelijk uit te spreken en het gesprek met de telefonische hulpdienst aan te gaan. Zelfs als het er om ging dat het leven niet te leven is en zij een einde aan hun leven wilde maken”, vertelt de zoon van oprichter ds. Teutscher. Het was een oproep tot hulp en luisteren.

Nu, 65 jaar later, biedt de Luisterlijn een luisterend oor aan iedereen en in (bijna) elke situatie. Ze is voor veel mensen een baken van hoop en begrip.

Behoefte om gehoord te worden

De behoefte (anoniem) je verhaal te kunnen doen, is nog altijd groot. Waar de eerste telefonische hulpdienst begon met 40 vrijwilligers en zo’n 35 gesprekken per dag, is de telefonische hulpdienst uitgegroeid tot circa 1.500 vrijwilligers en zo’n 900 gesprekken per dag. Hoewel de telefonische hulpdienst al lang niet meer alleen bereikbaar is via telefoon, maar ook via chat en mail, worden de meeste gesprekken nog altijd via de telefoon gevoerd. Opvallend is dat door de jaren heen psychische klachten en eenzaamheid vaak aanleiding zijn om contact te zoeken.

Betrouwbare steunpilaar

Of het nu gaat om eenzaamheid, verdriet, stress of gewoon behoefte aan een vriendelijk woord, de Luisterlijn fungeert als een betrouwbare steunpilaar voor veel mensen. Hier kunnen ze dag en nacht terecht met hun zorgen, angsten en vreugde. Vrijwilligers van de Luisterlijn staan paraat om te luisteren zonder oordeel en met empathie.

Voortdurende missie

Henk Teutscher, zoon van oprichter ds. Teutscher, is trots dat de missie van zijn vader wordt voortgezet. “In een wereld waarin het tempo soms overweldigend kan zijn, en waarin individuen worstelen met uitdagingen van verschillende aard, is het van cruciaal belang een plek te hebben waar je je gehoord en begrepen voelt. Wat het werk nog steeds bijzonder maakt, is de onbaatzuchtige inzet van de vrijwilligers. Mensen die dag en nacht hun luisterend oor lenen aan hen die het nodig hebben.”

Erkend essentieel in de samenleving

Het werk van de Luisterlijn wordt voortdurend erkend als essentieel in onze samenleving. Onderzoek van SEOR in 2022 onderstreept de impact van de Luisterlijn op het welzijn van haar gesprekspartners en vrijwilligers. Uit het onderzoek blijkt dat minimaal 80 procent van de gesprekspartners zich beter voelt na contact met de Luisterlijn, met gunstige effecten op fysieke gezondheid en sociale relaties.

Vieren, erkennen en eren

Om de belangrijke mijlpaal te vieren plant de Luisterlijn verschillende evenementen en initiatieven gedurende het hele jaar. Die omvatten onder meer het delen van inspirerende verhalen en ervaringen van mensen die baat hebben gehad bij de diensten van de Luisterlijn, evenals het erkennen en eren van de circa 1.500 getrainde vrijwilligers die zich onvermoeibaar inzetten voor het welzijn van anderen. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek. Bel 088 0767 000. Chatten of mailen is ook mogelijk via www.deluisterlijn.nl

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Luisterlijn
  • Bron artikel: Luisterlijn
  • Maker: Omroep Venray
Gepubliceerd in Nieuws