facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 05, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Lezingen in het kader van de tentoonstelling ‘Parels en Pronkstukken’

maart 11, 2024

Op maandag 18 maart 2024 organiseert Kring Venray van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) een tweetal lezingen in het kader van de tentoonstelling ‘Parels en Pronkstukken’ in het Venrays Museum.

Jan Strijbos zal vertellen over de crash van een Halifax bommenwerper van de RAF op 21 juni 1943 in Klein-Oirlo en over de piloot William (‘Bill’) Hickson. Vervolgens zal Theo Zegers een voordracht houden over de werkzaamheden van de Stichting Loobeek in Merselo. Voorafgaand aan de lezingen houdt Kring Venray van het LGOG tussen 19.00 en 19.45 uur haar jaarlijkse ledenvergadering. Ledenvergadering en lezingen worden gehouden in het auditorium van het Venrays Museum, Mgr. Goumansplein 1, 5801 CZ Venray. De lezingen beginnen om 20.00 uur.

Lezing ‘Vliegtuigcrash op 21 juni 1943 in Klein-Oirlo en piloot William (‘Bill’) Hickson

William Hickson werd op 6 september 1922 geboren in Auckland, Nieuw-Zeeland. Begin 1941 meldde hij zich bij de Nieuw-Zeelandse luchtmacht voor de pilotenopleiding. Na deze eerste opleiding vertrok hij in september 1941 naar Engeland, waar hij bij de RAF een intensieve training kreeg met nachtvluchten in verschillende typen bommenwerpers. Daarna maakte hij tal van bombardementsvluchten naar nazi-Duitsland. In de nacht van 21 juni 1943 werd zijn Halifax II bommenwerper aangeschoten en stortte neer in Klein-Oirlo. Twee inzittenden overleefden de crash niet. William Hickson kwam via omzwervingen op boerderij ‘Eikenhof’ in Veulen terecht. Tijdens een poging om vanuit bezet Nederland naar Engeland terug te keren werd hij in augustus 1943 door verraad opgepakt en belandde hij via het beruchte ‘Oranjehotel’ (de bijnaam voor de gevangenis in Scheveningen) uiteindelijk in krijgsgevangenenkamp Stalag Luft III. Daar werkte hij nog mee aan de tunnels voor ‘The Great Escape’, een verhaal dat later verfilmd werd. In mei 1945 werd hij bevrijd en vier maanden later keerde hij terug in zijn geboorteplaats Auckland.

Presentatie van de Stichting Loobeek
De Stichting Loobeek is ontstaan uit het samengaan van Stichting De Rooyse Schans en Stichting Schaapscompagnie Merselo. De stichting heeft als doel het vergroten van de kennis over de historie van het Loobeekdal en de Venrayse schaapscompagnieën. Zij tracht dit te verwezenlijken door het realiseren, beheren en in stand houden van drie bouwwerken met een historisch karakter, te weten een boerenschans, een volmolen en een schaapskooi. De eerste twee zijn inmiddels gerealiseerd, de realisatie van de schaapskooi is in voorbereiding. De spreker zal een en ander toelichten. Verder organiseert de stichting educatieve activiteiten, evenementen en projecten over en rondom de historische bouwwerken en over natuur, geologie en maatschappelijke ontwikkeling in en van het Loobeekdal.

De sprekers

Jan Strijbos werd in 1945 geboren in Castenray. Hij werd onderwijzer aan de dorpsschool in Oirlo, waar hij met veel voldoening 40 jaar les gaf. In zijn vrije tijd was hij vooral bestuurlijk betrokken bij verschillende verenigingen in Castenray en Venray. In 2001 was hij medeoprichter van Stichting Heemkundig Genootschap Castenray, waarvan hij tot op de dag van vandaag nog steeds voorzitter is. Ook was hij ruim 8 jaar bestuurslid van het Historisch Platform Venray. Met name de lokale geschiedenis boeit hem. Hij schreef verschillende boeken over de Castenrayse historie en geeft regelmatig lezingen over diverse thema’s.

Theo Zegers werd geboren in 1956 en is getogen in Merselo. Hij is al vele jaren als bestuurder actief binnen het verenigingsleven in Merselo en bij diverse organisaties in de regio op het gebied van sport, cultuur en leefbaarheid. Vanaf het begin is hij betrokken bij Stichting Schaapscompagnie Merselo en Stichting Loobeek. Na lange tijd een hoveniersbedrijf gerund te hebben is hij nu ‘pensionado’. Momenteel is hij gemeenteraadslid in Venray.

Maandag 15 april 2024: Lezing De Zwarte Dood en complottheorieën en misinformatie tijdens de Coronapandemie - Nieuw fenomeen of herhaalt de geschiedenis zich?

Aanmelding
I.v.m. het door de brandweer gemaximaliseerde aantal bezoekers worden belangstellenden verzocht zich aan te melden bij de secretaris van Kring Venray. Dat kan via een e-mail naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 De toegang is gratis voor leden van het LGOG. Zoals gebruikelijk zijn de lezingen ook toegankelijk voor niet-leden. Zij betalen een bijdrage van vijf euro.

 

Volgende activiteit

Maandag 15 april 2024: Lezing De Zwarte Dood en complottheorieën en misinformatie tijdens de Coronapandemie - Nieuw fenomeen of herhaalt de geschiedenis zich?. Spreker is Dr. Joris Roosen. Deze activiteit vindt ook plaats in het Venrays Museum.

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG)
  • Bron artikel: Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG)
Gepubliceerd in Nieuws