facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 06, 2024
     
Gemist kijk live luister live

HPV Awareness Day vraagt aandacht voor HPV-vaccinatie

maart 06, 2024

Maandag 4 maart stonden verschillende internationale partijen samen stil bij de HPV Awareness Day. Zoals de titel al zegt: een dag om aandacht te vragen voor HPV en de gevolgen ervan.

Zo ook GGD Limburg-Noord. Als GGD vragen we aandacht voor HPV en de HPV-vaccinatie.

GGD Limburg-Noord tegen HPV

Alle 10- tot 18- jarige jongens en meisjes kunnen zich laten vaccineren tegen HPV. Zij krijgen, in het jaar dat ze 10 worden, een uitnodiging vanuit de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Omdat deze vaccinatie nu onderdeel is van het Rijksvaccinatieprogramma, keert deze ieder jaar terug. In de week van 18 maart kunnen kinderen en hun ouders op verschillende locaties in de regio terecht voor de vaccinatie.

In 2023 konden jongvolwassenen in de leeftijd van 19 tot en met 26 zich, gedurende een inhaalcampagne, laten vaccineren tegen HPV. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om de HPV-prik te halen, is de campagne voor jongvolwassenen verlengd tot 1 juni 2024. Dit betekent dat iedereen die zijn tweede prik nog moet halen, dat nog tot 1 juni 2024 kan doen.

Weten waar en wanneer er wordt gevaccineerd? Neem voor 18- dan een kijkje op https://bit.ly/HPV18- en voor de 18+ vaccinatie een kijkje op https://bit.ly/HPV19-26

Het Humaan Papillomavirus

HPV staat voor humaan papillomavirus en 80% tot 90% van de mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met HPV. In bijna alle gevallen ruimt het lichaam deze infectie zelf op, maar in 10% van de gevallen vormt de infectie een risico om (voorstadia van) kanker te ontwikkelen. Van HPV kan je kanker krijgen aan de anus, baarmoederhals, mond- en keelholte, penis, vagina of vulva. Jaarlijks zijn er ongeveer 1500 mensen die te maken krijgen met kanker door HPV.

Meer weten?

GGD Limburg-Noord heeft in samenwerking met Ken Driessen (voorzitter van Stichting Kankerpraat), Gynaecologe Dieuwke Boskamp (Viecuri Medisch Centrum) en Kim Brouns (ervaringsdeskundige) een podcast gemaakt. Deze podcast heet ‘Kankerpraat en HPV-verhalen’ en is te beluisteren via de podcastkanalen van Kankerpraat de podcast. Wil je meer weten over het virus en de vaccinatie? Neem dan een kijkje op www.ggdlimburgnoord.nl.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: GGD Limburg Noord
  • Bron artikel: GGD Limburg Noord
  • Maker: LOV
Gepubliceerd in Nieuws