facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 02, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Speelfilmdebuut “Bijt”van Guido Coppis  in wereldpremière op IFFR 2024 

januari 17, 2024

Het speelfilmdebuut Bijt van de Venrayse Guido Coppis beleeft z'n wereldpremière  op 27 januari op het International Film Festival Rotterdam 2024.

Bijt, een donkere film op het snijvlak van drama, thriller en horror, werd grotendeels opgenomen in Limburg. De film gaat over Mark (Reinout Scholten van Aschat), een destructieve man die lijdt aan een intense vorm van zelfhaat. Als hij op het sterfbed van zijn opa (Johan Leysen) de engelachtige Lisa (Frieda Barnhard) ontmoet, ontstaat er een liefdevolle, maar bizarre band. 

Bijt is grotendeels gefilmd in Limburg, waar regisseur Guido Coppis opgegroeid is. Volgens Coppis is Limburg een van de weinige plekken in ons land dat niet geheel 'aangeharkt' is. De provincie heeft nog dat duistere randje waar hij naar op zoek was voor zijn speelfilmdebuut. Van de straten van Heerlen tot het kloosterdorp Steyl en de iconische treden van de Wilhelminaberg in Landgraaf; elke locatie ademt de ongepolijste sfeer van Bijt.

Coppis over Bijt  tegen L1: "Bijt is geen gemakkelijke film, zeker niet risicoloos of veilig, zowel in verhaal als vorm. Ik leg niets uit, blijf ver weg van het psychologiseren van de karakters. Het is gefilmd in een kopertint, een variatie op sepia. Ik denk dat het een film is die een kijker zal uitdagen en daardoor hopelijk meesleept. Een film die nog een tijdje door blijft trillen als je de zaal uitkomt, dat zou mooi zijn."

Sterrencast

Voor een eerste speelfilm heeft Coppis een behoorlijke sterrencast bij elkaar gekregen. Zoals de Vlaamse acteur Johan Leysen (_Gluckauf, Felice... Felice… en The American) die de opa van Mark speelt; dit was de laatste rol die Leysen vertolkte voordat hij onverwacht overleed in maart afgelopen jaar.

Tot Coppis' grote verrassing tekende Reinout Scholten van Aschat (Zee van Tijd, De Oost, De Heineken Ontvoering ) voor de hoofdrol. Coppis tegen L1: "Ik dacht: dat gaat hij nooit doen, met mijn cv." Maar het script sloeg aan, en ook Frieda Barnhard (Kiddo, Bestseller Boy), Mike Libanon (Casa Coco, Oogappels) en Jochum ten Haaf (Dunkirk, Arcadia) zeiden ja tegen de nog relatief onbekende regisseur.

Met de filmposter is Coppis erg blij. Het is namelijk niet zomaar een still uit de film met de titel erop, maar ontworpen door de Poolse kunstenaar Andrzej Pagowski, bekend van oa. het beroemde affiche A Short Film About Killing (Krzysztof Kieslowski). De poster die Pagowski voor Bijt ontwierp ziet Coppis als een verlengstuk van de film.

Guido Coppis (Venray, 1998) is een autodidact filmmaker en maakte de afgelopen jaren maar liefst veertien korte films, die regelmatig in de prijzen vielen. Zo won Stille Storm (2018) en Voor het Slapen Gaan (2021) een award voor de Beste Korte Film op het Limburg Film Festival.

Het stond allemaal in het teken van dat ene grotere doel: zijn eerste speelfilm maken. Dat is met Bijt op zijn 25ste al gelukt. Op IFFR beleeft Bijt  z'n wereldpremière op 27 januari 2024. 

Synopsis:

Mark lijdt aan een intense vorm van zelfhaat, die zich vertaalt in verwaarlozing, verkilling en destructief gedrag. Zelfs als hij trompet speelt, klinkt het somber. De kille troosteloosheid van zijn leefomgeving helpt ook niet mee. Alles en iedereen is eropuit hem de afgrond in te duwen. Maar dan, aan het sterfbed van zijn opa, ontmoet hij Lisa. Er ontstaat een liefdevolle, maar bizarre band. Een band die steeds meer uit controle raakt...

Bijt is tot stand gekomen mede dankzij de toewijding van de Limburgse crew en de steun van Limburg Filmfonds, het Cultuurfonds Limburg en het Nederlands Filmfonds.

Bijt is vanaf 30 mei te zien in de filmtheaters.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Gusto Entertainment
  • Bron artikel: Triple P Entertainment
Gepubliceerd in Nieuws