facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
februari 21, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Lancering podcast ‘Kankerpraat en HPV-verhalen’

december 08, 2023

Jaarlijks krijgt 10% van de met HPV-besmette mensen te maken met kanker veroorzaakt door het virus. Om jongeren tussen de 18 en 27 jaar de kans te geven zich gratis te beschermen tegen HPV, is begin 2023 de landelijke HPV 18+ campagne gestart.

Door de extra aandacht voor HPV, is 22% van de jongeren in Noord-Limburg inmiddels gevaccineerd. Met een vernieuwde aanpak zet GGD Limburg-Noord in op het beter bereiken van de doelgroep. In de podcast ‘Kankerpraat en HPV-verhalen’ vertellen Ken Driessen, Dieuwke Boskamp en Kim Brouns over hun ervaringen, het virus en hoor je meer over het HPV-vaccin.

Een krachtig geluid vóór de vaccinatie

GGD Limburg-Noord en Ken Driessen, zelf ongeneeslijk ziek én voorzitter van Stichting Kankerpraat, hebben samengewerkt aan de podcast ‘Kankerpraat en HPV-verhalen’. In twee afleveringen wordt er aandacht gevraagd voor HPV en de vaccinatie.

In aflevering één gaat Ken in gesprek met Dieuwke Boskamp. Zij is gynaecologe bij VieCuri Medisch Centrum en heeft zich gespecialiseerd in oncologie. Samen vragen zij aandacht voor HPV en hebben ze het over het nut van de HPV-vaccinatie. In aflevering twee gaat Ken in gesprek met Kim Brouns. Zij kwam erachter dat ze besmet was geraakt met HPV en afstevende op baarmoederhalskanker. Een ingrijpende ervaring die haar leven heeft veranderd. Samen hebben ze het over ziek zijn en de impact van ziek zijn op ons kostbare leven en de toekomst.

Eén vaccinatie tegen zes soorten kanker

Het virus oplopen is vrijwel zeker. Het is een bijzonder feit dat wij onszelf met één vaccinatie kunnen beschermen tegen zes soorten kanker. De vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en met deze laatste inhaalcampagne kan iedereen geboren in 1996 tot en met 2003 zich nog laten vaccineren.

In heel Nederland wordt er nog tot 1 juni 2024 kosteloos gevaccineerd tegen HPV. Deze vaccinatie bestaat uit twee prikken die vijf maanden na elkaar moeten worden gezet. Je hebt dus nog tot 31 december 2023 de tijd om jouw eerste HPV vaccinatie te halen en zo uiterlijk 1 juni 2024 ook je tweede prik kosteloos te krijgen.

Je vindt de podcast via de bekende podcastkanalen. Wil je meer weten over HPV en de vaccinatie? Kijk dan op www.ggdlimburgnoord.nl of op de social media kanalen van GGD Limburg-Noord.

Wil je naar aanleiding van de podcast een afspraak maken? Ga dan naar www.hpvafspraak.nl.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Veiligheidsregio Limburg Noord
  • Bron artikel: Veiligheidsregio Limburg Noord
Gepubliceerd in Nieuws