facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
december 10, 2023
kijk live kijk live luister live
top250 allertijden

warme kerst

Grote zorgen over bouw zonnepark op Venrays Broek

november 08, 2023

Politieke fracties hebben vragen aan college gesteld

SP, PvdA en GroenLinks Venray maken zich grote zorgen over de omstandigheden op en rondom de voormalig vuilstort Venrays Broek. In augustus hebben zij hierover wederom gezamenlijk vragen gesteld aan het college. De antwoorden van het college stellen hen niet gerust, integendeel. Daarom roepen zij het college nogmaals op om een gedegen en onafhankelijk onderzoek te doen naar het afval op Venrays Broek.

Twijfels aan het functioneren van Bodemzorg Limburg

De drie partijen hebben ook vraagtekens bij het huismeesterschap van Bodemzorg Limburg. De pomp die het vervuilde percolaatwater hoort af te voeren, heeft jarenlang niet gewerkt. Er zijn twijfels of deze momenteel wel correct werkt. Percolaat is vervuild water dat vanaf de voormalig vuilstort na een regenbui wegstroomt in de percolaatsloot rondom Venrays Broek. Dit water moet afgevoerd worden naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Uniek natuurgebied

Venrays Broek is een uniek natuurgebied op een voormalige vuilstort. Omdat dit gebied 40 jaar met rust is gelaten zijn er nauwelijks schadelijke stoffen in het milieu terecht gekomen en heeft de natuur zich hersteld en ontwikkeld. Er is een gezonde balans tussen flora, fauna en de aanwezige habitat ontstaan. Ook blijkt uit alle gepubliceerde onderzoeken dat je een oude vuilstort het beste met rust kunt laten! Door de plaatsing van zonnepanelen wordt dit natuurgebied verwoest en ontbost.

De inhoud van de oude vuilstort wordt samengeperst en de elektrische stromen van de zonnepanelen breken de stalen vaten in de vuilstort af. Tevens bevat de vergunning voor de aanleg van een zonnepark op Venrays Broek nog vele andere ernstige tekortkomingen die milieurisico’s opleveren. De wetenschap dat deze stort in een van de vitale beekdalen van de gemeente Venray ligt, maakt het extra griezelig. Als deze voormalige vuilstort chemisch afval gaat lekken in dit beekdal is de ellende niet te overzien!

Gerechterlijke stappen

Voor de werkgroep "Behoud Natuur Venrays Broek" zijn dit onacceptabele risico’s voor mens en milieu in Venray! Net als de groep MAN in het verleden neemt de werkgroep haar verantwoordelijkheid en stapt naar de rechter. Procederen is niet gratis maar gelukkig zijn er al een aantal donateurs die financieel willen bijdragen. Het rapport van het adviesbureau over zwerfstromen is al gesponsord en er zijn al toezeggingen van diverse andere sponsoren. De kop is eraf maar ze zijn er nog niet. De werkgroep zoekt nog sponsoren voor circa 9.000 euro voor de gerechtelijke procedure tegen dit onzalige plan.

Zij willen u alvast bedanken voor uw bijdrage namens de natuur en inwoners van de gemeente Venray.

Indien u vragen heeft of meer informatie wenst te ontvangen kunt u een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Help hun met uw donatie !

U kunt tevens de petitie ondertekenen op de website van Venrays Broek: https://petities.nl/petitions/bouw-geen-zonnepark-op-venrays-broek/signatures?locale=nl

Venrays Broek2

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Behoud Natuur Venrays Broek
  • Bron artikel: Behoud Natuur Venrays Broek / SP, PvdA en GroenLinks Venray
Gepubliceerd in Nieuws


Omroep Venray zoekt een
enthousiaste secretaris


Als secretaris ben je lid van het dagelijks bestuur van Omroep Venray en verricht je organisatorische, beleidsmatige en uitvoerende werkzaamheden. Ben je op zoek naar een bestuursfunctie en heb je tijd om vrijwilligerswerk te doen?
Dan hebben wij misschien wel een leuke, uitdagende functie voor je!
Of wil je alleen secretariële werkzaamheden uitvoeren voor de lokale omroep?
Ook dan zijn we op zoek naar jou!

Bekijk hier de werkzaamheden of reageer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..