facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 27, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Boeklancering: 'Grad en Petran: Groeten uit Oeldere’

oktober 13, 2023

Na het verschijnen van een kinderboek en de bundel met korte verhalen, staat er dit najaar een derde boek van Ten Duijf op het programma. Dit nieuwe boek, getiteld 'Grad en Petran: Groeten uit Oeldere', is geïnspireerd door het duo Grad en Petran.

Ten Duijf: "Na het schrijven van een kinderboek (Wijsmuts is Jarig) en een bundel korte verhalen (Dwarsligger) wilde ik graag een derde boek schrijven, maar dan in de vorm van een aaneengesloten verhaal. Mijn gedachten gingen al vrij snel uit naar het schrijven van een soort familie/dorpsroman. Zo kwam ik op het idee om Grad en Petran als hoofdfiguren te nemen en een gefantaseerde familie van het duo te bedenken. Die familie heb ik geplaatst in Oeldere, het dorp waar Joep Joosten en ik allebei vandaan komen. Over Grad en Petran als broers, de familie en het dorp ben ik verder gaan schrijven en zo ontwikkelde het verhaal zich tot een dorpsroman waarin niet alleen het duo en de familie maar ook een van de broers , Piet, een grote rol speelt."

Deze broer Piet verhuisde lang geleden naar Spanje. Na meer dan twintig jaar bezoeken Grad en Petran hun broer. Daar, bij Piet in Spanje, doet het duo een ontdekking die zowel bij Grad en Petran, in de familie en in het dorp Oeldere veel stof doet opwaaien. ''De lezers kunnen een boek verwachten met een gefantaseerd verhaal over een familie in een klein dorp; het geboortedorp van de fictieve broers Grad en Petran. Naast fantasie zit er ook een werkelijkheid in het boek, zeker daar waar beschreven wordt wat wij als duo zoal mee hebben gemaakt in die jaren dat wij van zaal naar zaal trokken tijdens de carnavalsperiode", aldus Ten Duijf.

'Grad en Petran: Groeten uit Oeldere' is een ware dorpsroman, verrijkt met prachtige zwart-witfoto's, waarbij uiteindelijk ook antwoord komt op de vraag of Grad en Petran nog ooit op een bühne live te zien zullen zijn!

Het boek wordt op 12 november gepresenteerd tijdens een expositie over het duo, georganiseerd door de Stichting Ald Oeldere. In gemeenschapshuis De Linde in Oirlo krijgt het publiek niet alleen foto's en videobeelden van het duo te zien, maar ook plakboeken, tekst schriften en attributen. Tijdens de openingsceremonie van de expositie wordt het eerste boek uitgereikt aan een speciale gast. Ten Duijf zal tijdens de presentatie ook drie liedjes ten gehore brengen, waarin delen van het boek worden bezongen. De gitaarbegeleiding wordt verzorgd door Johan Philipsen van de Southern Blues Rock Band, een voormalige inwoner van Oirlo, die tevens de boekpresentatie zal leiden.

Wat deze boekpresentatie nog specialer maakt, is de lancering van een bijbehorende podcast, geproduceerd door Omroep Venray. Een team van medewerkers werkt enthousiast aan de totstandkoming van deze podcast, waarin een interview met de schrijver en de liedjes te horen zullen zijn. De liedjes worden muzikaal begeleid door Johan Philipsen ook van Omroep Venray en hij zal ook de gespreksleider zijn.

De expositie op 12 november in Gemeenschapshuis De Linde in Oirlo is geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Gedurende deze middag is de mogelijkheid om het boek te kopen voor een bedrag van € 20, waarvan een deel ten goede komt aan de Stichting Ald Oeldere (Let op: alleen contante betalingen). Het boek zal ook te koop zijn bij Boekhandel Roojboek in Venray en Electro Gommans in Oirlo. 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Ge Hirdes
  • Bron artikel: Omroep Venray
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws