facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 03, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Halverwege… ontmoeting tussen imam en deken

september 18, 2023

Zowel de Grote Kerk en de moskee zijn buren van elkaar,  alsook de deken en de imam. Met groot respect voor elkaar. En belangstelling. En gedeelde zorg over het godsdienstig leven.

Wie weet er echt wat van de islam? Maar veel mensen in Venray zijn stilaan even onwetend over het christendom. Vandaar een tweetal ontmoetingen ‘halverwege’, tussen kerk en moskee, waarbij imam en deken overeenkomsten tussen de beide religies en verschillen verkennen en elkaar toelichten. Het publiek/de gasten zijn toehoorders en mogen vragen stellen.

Mensen kunnen op laagdrempelige wijze (opnieuw) ontdekken waar de religies voor staan en zien waar ze overeenkomen en waar ze verschillen. Niet vanuit een relativerende sfeer, maar kennismaken met de wederzijdse grondhoudingen, waarop vergelijken en nadenken volgen.

Uitgangspunt is oriëntatie, verdraagzaamheid door wederzijdse kennis, bereidheid tot ontmoeting, vraag naar eigen positie in diversiteit.

Thema’s die aan de orde komen, zijn: Heilige Boeken, de persoon van de profeet, ge- en verboden, geloof versus individualisme, rituelen en gebed, structuur van de organisatie, zorg voor medemensen, gezamenlijke waarden als naastenliefde, medemenselijkheid, dienstbaarheid, verbondenheid, saamhorigheid, waarachtigheid, dankbaarheid, delen van lief en leed in zorg en toewijding, zorg voor minstbedeelden, eerbied voor de schepping, eenheid in verscheidenheid, gelovig zijn en blijven in een ongelovige omgeving.

Twee data zijn gepland: 25 september (in de Grote Kerk) en 2 oktober (in de moskee Eindstraat). Beide avonden om 19.30 uur.

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Deken Ed Smeets
  • Bron artikel: Deken Ed Smeets en imam Gülay Mercan
  • Datum: maandag 18 september 2023

Wij kunnen een steuntje in de rug gebruiken, wil jij ons helpen?


Met SponsorKliks kan je een financiële bijdrage leveren aan Omroep Venray zonder dat het jou een cent extra kost! 

Bestel online een gerecht naar keuze bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd en Omroep Venray ontvangt hiervoor geld in de clubkas. Ook doen grote webwinkels als Bol, Coolblue, Booking en Expedia mee. Een percentage van het aankoopbedrag gaat naar ons.

Mee doen kost je nogmaals...niets!

SponsorKliks, gratis sponsoren!