facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 03, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Gezinswandeling in het Maaspark in Blitterswijck

september 04, 2023

IVN Geijsteren-Venray, zoek en speurtocht voor gezinnen.

In 1995 stond het water in de Maas zo hoog, dat langs de rivier grote delen van Noord-Limburg overstroomden. Ook in Blitterswijck stonden vele huizen in het water en was het dorp niet meer bereikbaar. Met man en macht werden er nooddijken aangelegd om belangrijke plekken en voorzieningen droog te houden. Duidelijk werd, dat dit niet meer mocht gebeuren en men bedacht grootse plannen. De Maas moest bij hoog water meer ruimte krijgen. De oude maasarmen in dit gebied moesten het te veel aan water gaan opvangen en zo ontstond er een uniek natuurgebied tussen Ooijen en Wanssum.
Dit Maaspark Ooijen-Wanssum is met meer dan 500 hectare het grootste natuurgebied in Noord Limburg. In het unieke gebied liggen wandel- en struinpaden, stapstenen en vlonderpaden. Dit maakt wandelen in dit gebied tot een avontuurlijke belevenis. Twee jaar geleden, het project was net opgeleverd, werd Noord-Limburg weer geteisterd door extreem hoogwater. De Maas, beken en geulen konden het water niet meer verwerken en traden buiten hun oevers. De hoogwatergeulen in het Maaspark stroomden van Ooijen tot Wanssum vol met water, maar de dorpen bleven droog.
Met jullie ouders of grootouders ga je op pad in dit nieuwontwikkelde gebied, dat je tijdens deze spannende speurtocht gaat ontdekken. De tocht duurt ongeveer twee uur en is drie kilometer. Foto’s en opdrachten wijzen jullie de weg. Het wandelpad door het Maaspark kan soms minder begaanbaar zijn voor buggy’s e.d. Voor rolstoelen is de tocht helaas niet mogelijk. Goed schoeisel of laarzen is wel aan te bevelen in dit natte gebied. De deelname is gratis.

Datum: Zondag 17 september 2023, starten tussen 9.30 en 10.30 uur vanaf de parkeerplaats bij B.S. St Anna, Plein 2, 5863 AT Blitterswijck

Aanvullende informatie

  • Bron foto: IVN Geijsteren-Venray
  • Bron artikel: IVN Geijsteren-Venray
Gepubliceerd in Nieuws