facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 03, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Ziekenhuis VieCuri deelt zonnebrandcrème uit aan basisscholen in Noord Limburg

juni 08, 2023

De kinderen van alle basisscholen in Noord-Limburg kunnen zich vanaf de komende week insmeren met gratis zonnebrandcrème. Het is een initiatief van Karen van Poppelen, dermatoloog bij ziekenhuis VieCuri in Venlo-Venray. “De zomer is een heerlijke tijd voor kinderen om lekker buiten te spelen. Geniet van de zon, maar pas op voor verbranden. Kinderen beschermen tegen de zon is de allerbelangrijkste manier om huidkanker op latere leeftijd te voorkomen. Daarom starten wij een grote campagne. Wij delen ruim 700 flacons zonnebrandcrème uit aan alle basisscholen en de scholen kunnen een speciaal lespakket ‘Slim met de zon’ gebruiken.”

Judith Ueberbach is directeur van basisschool De Groenling in Panningen. Haar school had de eer om het eerste pakket uitgereikt te krijgen: “Het is een geweldig initiatief. Net zoals je je handen wast voor het eten, smeer je je in met zonnebrandcrème als de zon schijnt. Dat is wat we kinderen willen leren. Het gaat om bewustwording om jezelf te beschermen.”

Smeren, kleren, weren

Wat zijn de drie belangrijkste tips volgens Karen van Poppelen? “Bescherm je huid door te smeren, kleren en weren. Smeer jezelf elke 2 uur in met zonnebrandcrème. Als het gaat om kleren: draag een pet, zonnebril en beschermende kleren. En weren: zoek vaker de schaduw op, zeker tussen 12.00 en 15.00 uur.”

Veel onnodig leed

Karen van Poppelen is enthousiast. Ze wil niet wachten met het uitspreken van de boodschap totdat patienten bij haar in de spreekkamer zijn. “We kunnen huidkanker eerder aanpakken! Ik zie patienten met veel leed dat is te voorkomen. Daar wil ik me sterk voor maken. Vorig jaar zijn we gestart met het gratis uitdelen van zonnebrandcrème bij de in- en uitgangen van ons ziekenhuis. Dat werd heel goed ontvangen. Nu pakken we het nog groter aan. We focussen ons op kinderen, jong geleerd is oud gedaan. KWF heeft een heel mooi lespakket voor de basisscholen. En met het uitdelen van de zonnebrandcrème hopen we ook echt een beweging in gang te zetten. Laten we samen gesmeerd de zomer ingaan!”

Aantal gevallen van huidkanker stijgt

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. En elk jaar krijgen meer mensen deze ziekte. De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. In 2021 kregen meer dan 80.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Honderden mensen per jaar overlijden door de ziekte. Meestal komt huidkanker door teveel blootstelling aan uv-straling of de zonnebank.

 Samenwerking

Deze campagne is een initiatief van VieCuri Medisch Centrum in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ en de Noord-Limburgse gemeenten. Voor meer info, het lespakket en voorlichtingsmateriaal zie www.viecuri.nl/zon.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: VieCuri Medisch Centrum
  • Bron artikel: VieCuri Medisch Centrum
  • Datum: donderdag 08 juni 2023

Wij kunnen een steuntje in de rug gebruiken, wil jij ons helpen?


Met SponsorKliks kan je een financiële bijdrage leveren aan Omroep Venray zonder dat het jou een cent extra kost! 

Bestel online een gerecht naar keuze bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd en Omroep Venray ontvangt hiervoor geld in de clubkas. Ook doen grote webwinkels als Bol, Coolblue, Booking en Expedia mee. Een percentage van het aankoopbedrag gaat naar ons.

Mee doen kost je nogmaals...niets!

SponsorKliks, gratis sponsoren!