facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
juni 07, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Gratis rondleidingen op Venray War Cemetery.

mei 26, 2023
De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) presenteert War Graves Week van 21 t.e.m. 28 mei.
 
Deze week zijn er gratis activiteiten op haar begraafplaatsen en monumenten overal ter wereld. De organisatie wil met dit initiatief bezoekers aanmoedigen om het oorlogserfgoed, dat als het ware in hun achtertuin ligt, te ontdekken. Ook op Venray War Cemetery vindt een War Graves Week activiteit plaats op 27 mei, in samenwerking Stichting Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery.
 
Het thema van 2023 is ‘Ontdek, leer, herdenk’. Op Venray War Cemetery worden in samenwerking met Stichting Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery zijn er twee rondleidingen gepland op 27 mei om 11:00u en 13:00u.
 
Afgelopen dinsdag 23 mei gaf de specialist-tuinman Patrick Thijssen van de Commonwealth War Graves Commission ook al een unieke inkijk in de grote tuinbouwkukndige renovatiewerken die er momenteel plaatsvinden (foto’s in bijlage).
 
De Commonwealth War Graves Commission is een wereldwijd leider op het gebied van herdenken. Gesticht in 1917 door een Royal Charter, werkt de organisatie in opdracht van de regeringen van Australië, Canada, India, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk om de 1,7 miljoen mannen en vrouwen uit het Gemenebest te herdenken die het leven lieten tijdens de twee wereldoorlogen. Venray War Cemetery is één van de begraafplaatsen in haar beheer, maar wereldwijd is de organisatie in 150 landen oftewel op 23.000 locaties actief.
 
De Stichting Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery werd opgericht in mei 2020. Naast de mogelijkheid om via de stichting een graf van een gesneuvelde militair te adopteren, houdt de stichting ook een databank bij en houdt ze contact met familieleden van de gesneuvelden.
 
De restauratie van Venray War Cemetery
Op Venray War Cemetery vinden ingrijpende werken plaats om het behoud van dit stuk erfgoed voor lange termijn te verzekeren. De tuinbouwkundige elementen van de begraafplaats dienen te voldoen aan strikte vooropgestelde richtlijnen van de Commonwealth War Graves Commission. De bloemenborders worden gestructureerd opgebouwd, met planten en bloemen met verschillende hoogtes of bloeitijden. Wist u bijvoorbeeld dat net voor een grafsteen steeds een (zoals de Britten het noemen) een “anti-splash plant” wordt geplaatst? Deze laaggroeiende plant dichtbij de grafsteen zorgt ervoor dat bij regenval het persoonlijke opschrift op de grafsteen niet met modder wordt beklad en dus onleesbaar wordt. Tijdens War Graves Week kom je dit en zoveel meer te weten over deze begraafplaats en haar ontwerp.
 
PRAKTISCH: inschrijven kan maar is vrijblijvend (geïnteresseerden kunnen dus ook zonder inschrijven aansluiten bij de rondleidingen). Meer info op https://www.eventbrite.com/e/tickets-gratis-rondleiding-op-venray-war-cemetery-persoonlijke-verhalen-629291135727. De volgende rondleidingen vinden plaats op 27 mei om 11u en 13u. Ze zijn gratis, open voor iedereen en duren ongeveer een uur.
 
Director General van de CWGC, Claire Horton, zegt:
“Achter elke naam op een oorlogsgraf of herdenkingsmonument wereldwijd, schuilt een menselijk verhaal en War Graves Week is de perfecte gelegenheid om die verhalen te ontdekken.”
“Als wereldleiders op het gebied van herdenking is het onze missie ervoor te zorgen dat degenen die stierven in dienst of als gevolg van een conflict, worden herdacht, zodat zij, en de menselijke kost van oorlog, voor altijd worden herinnerd.”
 
ANDERE WAR GRAVES WEEK ACTIVITEITEN
Ook op andere plaatsen in Nederland zijn er War Graves Week activiteiten gepland. Neem zeker een kijkje op https://www.cwgc.org/war-graves-week/events-tours-and-talks/.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: WarGravesWeek.
  • Bron artikel: Commonwealth War Graves Commission
  • Datum: vrijdag 26 mei 2023